Dacian Cioloș ”înmoaie” eșecul primei runde de discuții cu președinții PNL și UDMR

0
184

Astăzi a avut loc prima întâlnire a premierului desemnat Dacian Cioloș cu președinții PNL (Florin Cîțu) și UDMR (Kelemen Hunor) pe marginea constituirii noului guvern. Această primă discuție nu s-a încheiat cu niciun rezultat concret, concluzia fiind mai degrabă una negativă decât dătătoare de speranțe. Atât Florin Cîțu cât și Kelemen Hunor s-au arătat extrem de rezervați cu privire la refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR cu Dacian Cioloș în calitate de prim-ministru. După această întâlnire, Dacian Cioloș a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia a încercat să atenueze concluzia negativă a primei discuții cu potențialii parteneri de guvernare. Premierul desemnat a precizat că vineri va fi o nouă rundă de discuții cu președinții PNL și UDMR. Iată ce a spus Dacian Cioloș după prima discuție cu Florin Cîțu și Kelemen Hunor:

  • Le-am spus care este planul meu, le-am prezentat prioritățile. Obiectivul USR e de a da un guvern cât mai repede, dată fiind gravitatea situației. Le-am spus că am venit natural către PNL și UDMR, pentru că din punctul nostru de vedere nu există altă variantă.
  • Florin Cîțu și kelemen Hunor au spus că au nevoie de discuții în partid, pentru a lua un mandat. Vineri vom avea o nouă întâlnire. Așteptăm, acum, decizia PNL și UDMR, dacă sunt gata să înceapă negocierile și noi ne gândim la formula de guvern cu care putem merge cât mai repede în Parlament.
  • E de văzut în ce măsură își asumă PNL și UDMR. Am fost foarte clar că, pentru noi, nu există altă formulă de majoritate, cu PSD sau cu AUR. Este responsabilitatea lor, acum, vom vedea dacă PNL și-o asumă.
  • Am constatat cu toții că PNL nu a făcut o propunere de premier. Eu cred că acum e important ca România să aibă un guvern cât mai repede. Avem o propunere pe masă. Dacă PNL vrea să facă o altă propunere, să o spună, nu să comentez eu.