Curtea de Apel Galați i-a respins primarului de la Mărășești contestația la decizia ANI, pentru infracțiunea de conflict de interese

0
49

Primarul orașului Mărășești, Valerică Chitic, încearcă pe toate căile să scape de acuzațiile care îi sunt aduse în dosarul deschis de Agenția Națională de Integritate, pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese, în formă continuată. Pe data de 18 ianuarie, magistrații de la Curtea de Apel Galați i-au respins edilului contestația făcută la adresa ANI. „Complet: Complet fond 9 CAF. Tip solutie: Respinge cererea. Solutia pe scurt: Respinge ca inadmisibilă contestaţia Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Document: Hotarâre 7/2018 18.01.2018”, se arată în decizia judecătorilor.

Primarul Chitic este, însă, trimis în judecată, iar dosarul său de află pe rolul Judecătoriei Panciu. În toamna anului trecut, instanța a decis să sesizeze Curtea Constituţională a României cu privire la o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de Chitic Valerică Dorel prin apărător.

Învinuirea care i se aduce lui Chitic are ca obiect art. 253 ind. 1 din Codul Penal și spune următorul lucru: „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Faţă de acuzaţiile procurorilor, Valerică Chitic a reacţionat la vremea respectivă, precizând că firma familiei sale a furnizat mâncare în secţiile de votare, în zilele când au avut loc alegeri,în perioada 2008-2012. „Firma nu a avut încheiat vreun contract cu Primăria Mărăşești şi a lucrat în baza unei înțelegeri cu primarul de atunci. Facturile au fost de aproximativ 22.000 de lei, din care profitul firmei a fost de 3.500 de lei, pentru toți cei 4 ani. Nimeni nu a ridicat atunci problema unui posibil conflict de interese. Mai mult decât atât, am restituit la bugetul Primăriei Mărăşeşti întreaga suma, de 22.000 lei, atunci când s-a ridicat această problemă. Faptul că eu am înapoiat toţi banii arată buna mea credinţă şi demonstrează că nu am intenţionat niciodată să fraudez în vreun fel sau altul instituţia la care lucram. A fost o neglijenţă din partea mea să nu fiu atent la legislaţia în vigoare, dar repet că nu am avut niciodată intenţia de a-mi însuşi din banii publici”, potrivit lui Valerică Chitic.