Curtea Constituțională îi dă peste mână lui Oprișan: transferul Palatului Administrativ din Focșani către Consiliul Județean Vrancea, neconstituțional

0
803

În ședința de astăzi, Curtea Constituțională a României a admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis și a declarat neconstituțională în ansamblul său legea care transfera Palatul administrativ din Focșani din proprietatea statului în administrarea Consiliului Județean Vrancea. Actul normativ fusese întocmit de deputatul lui Oprișan, Nicușor Halici, și votat de parlamentarii PSD și sateliții lor. „În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru trecerea unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Instituţiei Prefectului – Judeţul Vrancea, în domeniul public al judeţului Vrancea şi în administrarea Consiliului Judeţean Vrancea este neconstituţională, în ansamblul său. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru”, se menționează în comunicatul Curții Constituționale. Anterior, și Consiliul Legislativ dăduse un aviz negativ, cu mențiunea că un astfel de transfer de proprietate se poate aproba prin hotărâre de guvern. La rândul său, și Consiliul Economic și Social a dat aviz nefavorabil.

Palatele administrative din municipiile reședință de județ sunt proprietate publică a statului. Aceste clădiri au fost sediile PCR, iar în 1990 au fost trecute în proprietatea statului. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 706/ 1994, palatele administrative „sunt bunuri proprietate publică de interes național” și sunt administrate de instituțiile prefectului. Pe lângă instituția prefectului, în aceste imobile funcționează consiliile județene, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor, camere de conturi, birouri parlamentare, consilii locale ale municipiilor reședință de județ și, în limita spațiului disponibil, autorități publice autonome, confederații, federații sindicale și redacții ale ziarelor. Instituțiile publice care își au sediul în palatele administrative nu plătesc chirie.