Cum văd liberalii descentralizarea la nivel local și central

0

Vicepreședintele regional al PNL, Victor Paul Dobre, a susținut vineri la Focșani o conferință de presă în care a prezentat poziția partidului pe care îl reprezintă față de unele teme majore, cum sunt descentralizarea sau revenirea la alegerile locale din două tururi. Dobre spune că programul de guvernare al PNL conține câteva modificări substanțiale în privința descentralizării. “Este nevoie să se desființeze toate unitățile  sub 1.500 de locuitori pentru că nu sunt  capabile să se susțină. Noi credem că nu e nevoie de modificarea Constituției pentru introducerea regiunilor, care pot rămâne județe, eventual să se reducă numărul acestor județe. De asemenea, la momentul actual, la nivelul fiecărui județ există cam 50 de servicii deconcertate și cred că mai mult de 25 nu ar fi necesare. Viitorul guvern nu trebuie să aibă mai mult de 15 ministere și 80 de secretari de stat. Este nevoie de o restructurare a agențiilor guvernamentale”, a spus Victor Paul Dobre.

Liberalul a criticat și proiectul Codului Administrativ, aflat în prezent în dezbatere la Senat și spune că partidul din care face parte se va opune prin toate modalitățile parlamentare și legale acestei legi prin care PSD dorește controlul și politizarea administrației.

Deputatul PNL crede că este nevoie de revenirea la sistemul electoral privind alegerea primarilor din două tururi, deși este sceptic că acest lucru s-ar putea întâmpla la următorul scrutin electoral.

“Nu sunt foarte optimist, pentru că două formațiuni se opun în Parlament: PSD și UDMR, fiecare din considerente proprii. PSD știe că în două tuurii pierde Bucureștiul și majoritatea orașelor mari”, a mai spus Victor Paul Dobre.