Cum va câștiga PSD alegerile locale din 2020: partidele importante să aibă fiecare propriul candidat pentru posturile de primar și de președinte de consiliu județean

0
961

Un studiu sociologic recent, realizat la București, indică tendința de vot la alegerile locale de anul viitor. Sondajul arată foarte clar că un număr cât mai mare de candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei îi va asigura succesul actualului edil șef, Gabriela Firea: 29% în intenții de vot, iar Nicușor Dan, următorul clasat – 28%. În schimb, dacă opoziția ar avea un singur candidat, precum Nicușor Dan, victoria acestuia ar fi categorică: 41% față de 31% (Firea). Rezultatele sondajului și conferința de presă susținută de Nicușor Dan le găsiți pe Facebook.

Pornind de la acest studiu sociologic (dar ținând cont de experiențele anterioare, de alte cercetări asemănătoare și de opiniile multor analiști), concluziile sunt destul de clare: fărâmițarea opțiunilor politice este în avantajul PSD. Ana Otilia Nuțu, o cunoscută activistă din societatea civilă (Expert Forum), a venit cu mai multe precizări, pornite de la realitățile politico-administrative:

”De ce are Firea șanse maxime la Primărie cu 5-6-7 contracandidați:

1. Pentru că scorul bun la europarlamentare nu înseamnă scor bun și la locale. O bună parte din cei care au votat la europarlamentare nu pot vota la locale, că n-au viză de flotant și au CI cu adresa în altă parte. În plus, la europarlamentare lumea era enervată, a mai fost și referendumul, nu știu dacă la locale, la anul, vom avea aceeași stare de enervare ca pe 26 mai.                                                                                                                                    2. Pentru că PSD face tot ce poate să scoată SIMPV din schemă, pentru toate alegerile de acum încolo.                                                                                                                        3. Pentru că Firea a dat o mulțime de beneficii către o mulțime de oameni, de la miile de angajați în companiile fantomă și clientela lor, hrănită cu sute de milioane de lei din bani publici, până la excursii gratis, contracte mici și mari, bâlciuri pentru fraieri și și-a construit o rețea proprie, nu se bazează doar pe „mobilizarea PSD”.                                                         4. Pentru că nu m-ar mira ca o mulțime de oameni din fieful Voluntari să-și facă mutație pe București, la momentul oportun.                                                                                         5. Pentru că, în ciuda „dizidenței”, Firea e susținută puternic de PSD de la centru, a se vedea OUG pe codul administrativ, care a favorizat legalizarea companiilor lui Firea și numirea de la centru a noului prefect de București, om din gașca Firea-Pandele.”

Ce a scris Ana Otilia Nuțu pentru București este valabil și la Focșani, la Adjud, la Panciu, la Odobești, la CJ Vrancea și în alte localități unde opoziția se bucură, deja, că ar fi câștigat alegerile locale din iunie 2020. Și e valabil în cam toate județele dominate de PSD. Doar mici detalii diferă, ideea e aceeași. Depinde de cât de mult vor cei din opoziție să câștige alegerile și să trimită cât mai jos (electoral) PSD-ul.