vineri, mai 3, 2024
AcasăSocietateCum să pârliți porcul de Crăciun. Sfaturi de la pompieri

Cum să pârliți porcul de Crăciun. Sfaturi de la pompieri

Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial astăzi. În tradiţia populară, ziua de 20 decembrie este cunoscută şi sub numele de „Ignatul porcilor”, când mulți români, mai ales din mediul rural, conform unei vechi tradiţii, sacrifică porcul pentru masa de Crăciun şi celelalte sărbători care urmează până la Sfântul Ion.  Așadar, mulți cetăţeni desfăşoară în gospodării o serie de activităţi pentru pregătirea preparatelor din carne (sacrificarea animalelor, afumarea preparatelor din carne, etc.). În anii trecuţi, mai mulţi vrânceni au avut de suferit de pe urma unor incendii izbucnite din cauza afumătorilor sau a folosirii incorecte a buteliilor și arzătoarelor. Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea recomandă:

– la sacrificarea porcului, locul ales pentru pârlirea acestuia trebuie să fie la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje;

– în cazul utilizării buteliilor cu gpl, se interzice încălzirea ori folosirea acestora în poziţie culcată, răsturnată sau înclinată; de asemenea se interzice folosirea buteliilor lovite sau deformate, fără regulator de presiune, cu furtun care prezintă crăpături sau lărgiri la capete;

– nu trebuie folosită flacăra pentru verificarea etanşeităţii buteliei, a garniturilor sau a furtunului/conductei de gaz. Verificarea buteliei trebuie facută doar cu emulsie de apă cu
săpun;
– în apropierea locului în care se desfășoară activitățile, trebuie asigurate mijloacele de primă intervenţie (recipiente cu apă, stingătoare etc.);

– în cazul afumătorilor, acestea trebuie construite din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile, trebuie amplasate la distanţe de siguranţă faţă de restul construcţiilor şi trebuie supravegheate pe toată perioada funcţionării;

– este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare. (Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice)

 


ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

Cum să pârliți porcul de Crăciun. Sfaturi de la pompieri

Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial astăzi. În tradiţia populară, ziua de 20 decembrie este cunoscută şi sub numele de „Ignatul porcilor”, când mulți români, mai ales din mediul rural, conform unei vechi tradiţii, sacrifică porcul pentru masa de Crăciun şi celelalte sărbători care urmează până la Sfântul Ion.  Așadar, mulți cetăţeni desfăşoară în gospodării o serie de activităţi pentru pregătirea preparatelor din carne (sacrificarea animalelor, afumarea preparatelor din carne, etc.). În anii trecuţi, mai mulţi vrânceni au avut de suferit de pe urma unor incendii izbucnite din cauza afumătorilor sau a folosirii incorecte a buteliilor și arzătoarelor. Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al Judeţului Vrancea recomandă:

– la sacrificarea porcului, locul ales pentru pârlirea acestuia trebuie să fie la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje;

– în cazul utilizării buteliilor cu gpl, se interzice încălzirea ori folosirea acestora în poziţie culcată, răsturnată sau înclinată; de asemenea se interzice folosirea buteliilor lovite sau deformate, fără regulator de presiune, cu furtun care prezintă crăpături sau lărgiri la capete;

– nu trebuie folosită flacăra pentru verificarea etanşeităţii buteliei, a garniturilor sau a furtunului/conductei de gaz. Verificarea buteliei trebuie facută doar cu emulsie de apă cu
săpun;
– în apropierea locului în care se desfășoară activitățile, trebuie asigurate mijloacele de primă intervenţie (recipiente cu apă, stingătoare etc.);

– în cazul afumătorilor, acestea trebuie construite din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile, trebuie amplasate la distanţe de siguranţă faţă de restul construcţiilor şi trebuie supravegheate pe toată perioada funcţionării;

– este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare. (Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice)

 

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu