Cum s-a făcut consultarea cetățenilor în cazul proiectului privind viitoarea construcție pe care vrea să o ridice șeful Ocolului Silvic Focșani

0
100

Aleșii locali focșăneni vor fi consultați în ședința de joi, 16 mai, în legătură cu două aspecte care țin de construcția pe care șeful Ocolului Silvic Focșani, Ionuț Cristian Duță, vrea să o ridice în proximitatea fostului Tribunal Vrancea. Un aspect vizează aprobarea consultării și informării publicului privind documentația PUZ și a doua problemă se referă la aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru construirea imobilului de 4 etaje pe care Duță vrea să-l construiască. Ambele articole ale proiectului sunt prezentate în mapa aleșilor locali, care vor decide ce se va întâmpla mai departe. Din studiul acestor documente, reiese că cei care au întocmit raportul au comis o serie de greșeli, nu știm dacă intenționat, dar suficient cât să îi inducă în eroare pe cei care au decizia în mână. Spunem asta pentru aleșii care citesc cu atenție documentele supuse dezbaterii, pentru că în general mulți nu o fac deloc, limitându-se doar la a fi de acord sau nu la tot ceea ce li se bagă în față. În primul rând, se arată că pentru viitoarea construcție, care va avea subsol, parter și patru etaje s-a cerut certificat de urbanism pe 13 septembrie 2017. Din verificarea site-ului Primăriei Focșani reiese că pe într-adevăr pe 13 septembrie 2017 s-a emis certificat de urbanism pentru o construcție cu regim de parter și cinci etaj, ceea ce nu este același lucru.

Noi știm că la Comisia Națională a Monumentelor Istorice, for care decide ce se întâmplă cu construcțiile din apropierea monumentelor, proiectul a fost aprobat doar după ce proprietarul a renunțat la un etaj. În același timp însă, i s-a permis beneficiarului includerea în proiect a subsolului, ceea ce este în avantajul pentru șefului Ocolului Silvic. Totuși, nu s-a ținut cont că toate construcțiile din zonă au regim de maxim trei etaje.

O altă greșeală strecurată “voit” sau din eroare în proiect face referire la termenul de consultare a publicului cu privire la viitoarea construcție. În documentele de la mapă aleșii sunt informați că termenul limită de consultare a fost 23 martie 2019, când de fapt Primăria Focșani, pe site-ul propriu, a anunțat că actul normativ în cauză a fost afișat pe pagina web pe 9 aprilie, perioada de depunere a propunerilor, sugestiilor și opiniilor din partea celor interesați fiind între 11 și 24 aprilie 2019.

Mai mult decât atât, aleșii sunt informați, în mod eronat, că nu au fost înregistrate niciun fel de opinii, recomandări sau observații din partea persoanelor interesate. În realitate, atât locuitorii din zonă, nemulțumiți de proiect, au depus pe data de 24 aprilie (deci în termen) o petiție prin care își arată dezacordul cu privire la mutilarea spațiului verde de lângă blocurile lor, dar și că noua construcție obturează complet fața blocurilor în care locuiesc. O petiție în sensul celor arătate mai sus a depus și USR, pe 23 aprilie, tot la Primăria Focșani, dar până la ora redactării articolului nu s-a obosit nimeni din partea municipalității să ofere un răspuns.

De asemenea, în documente se arată că proprietarul a montat două panouri în zona care va fi afectată, pentru informarea cetățenilor din zonă, panouri care nu au fost văzute vreodată de nimeni, lucru invocat de locatari în petiție.

Reamintim că aleșii locali au fost convocați joi, 16 mai, în ședință extraordinară, pentru aprobarea mai multor proiecte de hotărâre, printre care și acesta, inițiat de primarul Cristi Misăilă. Nu cunoaștem motive pentru care primarul s-a grăbit să introducă acest proiect într-o ședință extraordinară, pentru că practica ne arată că astfel de subiecte se discută în ședințe ordinare. Pentru a trece în forma actuală, proiectul are nevoie de 11 voturi din partea aleșilor, adică majoritate simplă. În urmă cu patru ani și jumătate, un proiect aproape similar a fost respins de consilierii locali de atunci, de la toate partidele politice, astfel că nu a mai fost pus în operă iar spațiul verde a rămas și astăzi intact, ceea ce ar fi de preferat să se întâmple și cu acest proiect care a născut multe discuții.

Cristian Ionuţ Duţă, ședul ocolului Silvic Focșani,  nu se află la prima experienţă de dezvoltator imobiliar.

Acesta “va planta” în acest an, tot pe un spaţiu verde, un bloc cu 9 etaje în Focşani, pe strada Cuza Vodă Nr. 63. Terenul are o suprafaţă de aproape 2.100 mp şi acum doi ani s-a aflat şi în atenţia Primăriei Focşani, care a vrut să-l cumpere pentru amenajarea unui sens giratoriu, la intersecţia cu strada Mărăşeşti.

Potrivit şefului Ocolului Silvic Focşani, Primăria s-a retras din licitaţie atunci, deşi reprezentanţii municipalităţii ne-au precizat că terenul a fost pierdut pentru câţiva bănuţi.