Cum pot solicita firmele afectate de COVID-19 Certificatele de Situaţie de Urgenţă

0
380

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a emis Ordinul prin care este stabilită metodologia de solicitare şi eliberare a Certificatelor de Situaţie de Urgenţă (CSU). Certificatele de Situaţie de Urgenţă au ca scop susţinerea operatorilor economici în relaţiile cu instituţiile publice pentru obţinerea, în condiţiile legii, de facilităţi/ măsuri de sprijin ori în relaţiile comerciale, ca urmare a impactului economic, financiar şi social asupra activităţii acestora, determinat de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Certificatele de situaţie de urgenţă sunt solicitate şi se vor elibera exclusiv electronic, prin intermediul platformei http://prevenire.gov.ro/. „Am finalizat şi publicat în Monitorul Oficial metodologia de acordare a Certificatelor de Situaţie de Urgenţă (CSU) pentru societăţile afectate de situaţia economică generată de criza COVID-19 în România. Am dorit ca obţinerea acestui document să fie un proces simplu, transparent, la îndemâna celor aflaţi în dificultate în acest moment. De aceea, el va fi eliberat online, fără costuri, pentru toţi operatorii din sectoarele cele mai afectate de această criză. Rămânem alături de nevoile mediului de afaceri românesc în această perioadă şi vom susţine, prin măsuri economice aplicate, toate companiile, astfel încât să treacă cu bine peste perioada de criză şi să-şi continue activitatea. Economia României trebuie să meargă înainte”, a declarat ministrul Virgil Popescu. Certificatele de situaţie de urgenţă vor fi emise în două forme:
a) TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat pentru solicitanţii care cer acordarea acestuia în baza declaraţiei pe propria răspundere din care rezultă întreruperea totală sau parţială a activităţii, ca urmare a deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgenţă decretate;
b) TIP 2 (GALBEN) – eliberat pentru solicitanţii care cer acordarea acestuia în baza declaraţiei pe proprie răspundere din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020.
CSU se solicită în baza unei declaraţii pe propria răspundere, prin care solicitantul îşi asumă faptul că toate datele furnizate sunt complete, reale şi corecte în fiecare detaliu prezentat. Modelul declaraţiei pe propria răspundere va putea fi descărcat de pe platforma http://prevenire.gov.ro. Ordinul ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri nr. 791din 24 martie 2020 a fost publicat, ieri, în Monitorul Oficial nr. 248 din 25 martie 2020. În termen de 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri va asigura adaptarea şi funcţionarea platformei electronice http://prevenire.gov.ro/, în scopul depunerii solicitărilor şi eliberării CSU. (Biroul de presă, MEEMA)