Cum i-a scăpat Primăria Nereju de impozite pe șoferii din comună

0
274

Autoritățile din comuna Nereju „au uitat” să încaseze în anul 2014 impozitele pentru un număr de 417 mijloace de transport, autovehicule și remorci,  deținute în proprietate de persoane fizice și juridice din comună. Acest lucru reprezintă jumătate din numărul autotirismelor de pe raza comunei. Printre cei „scutiţi” de la plata impozitului s-au aflat și mai mulți funcționari ai Primăriei Nereju. Acest lucru a condus la prejudicierea bugetului local cu peste două milioane de lei, reprezentând aproape jumătate din veniturile realizate de această comună.

„Pentru înmatricularea mijloacelor de transport achiziționate, contribuabilii în cauză au achitat la entitate contravaloarea taxei de înmatriculare și au beneficiat de ștampila primăriei pe fișa de înmatriculare, dar ulterior operațiunii nu au depus declarații fiscale precum şi copii ale documentelor prevăzute de lege (carte de identitate, factura, contract de vânzare), în vederea stabilirii impozitului anual pe mijlocul de transport cuvenit bugetului local. Cu toate acestea, salariații cu atribuții din compartimentul de specialitate nu au notificat aceste persoane în vederea îndeplinirii obligațiilor declarative prevăzute de lege și nici nu au luat alte măsuri de impunere potrivit prerogativelor stabilite prin Codul de procedură fiscală”, arată controlorii Curţii de Conturi, care au lăsat drept sarcină recuperarea prejudiciului.

O astfel de situaţie s-a regăsit şi în comuna Paltin, unde au fost omise peste 100 de autoturisme de la plata impozitelor.