Cum a devenit proprietară Primăria Focşani, plătind aproape 300.000 de euro, pe un teren pe care nu poate face nimic

0

În cursul anului trecut, municipalitatea din Focşani a plătit 1,3 milioane de lei, de la bugetul local, din fondul de rezervă, firmei Pandora, după ce a fost ameninţată cu executarea silită în urma unui proces  în instanţă.

Pandora a achiziţionat mai multe terenuri în decursul anilor, mai exact  30.787 de mp teren arabil, în perioada 2008-2011, de la persoane cărora le-au fost reconstituite drepturi de proprietate în zona Focşani-Suraia.

Firma  intenţiona să construiască o serie de anexe pentru fabrica de confecţii, dar când a vrut să-şi întocmească documentele de urbanism a constatat că nu poate construi pentru că terenul se află în zonă de protecţie sanitară, aferenta staţiei de captare a apei Focşani – Suraia.

Iniţial, societatea a solicitat în instanţă anularea titlurilor de proprietate eliberate  la momentul reconstituirii precum şi a actelor subsecvente dar această acţiune a fost  respinsă definitiv de Tribunalul  Vrancea.

“Prin hotărârea judecătorească invocată, instanţa de judecată a admis în parte acţiunea având ca obiect obligaţia de a face formulată de SC Pandora Prod SRL Focşani în contradictoriu cu SC CUP SA şi Primăria municipiului Focşani şi ne-a obligat să dezdeunăm pe reclamanta cu două loturi de teren echivalent aşa cum au fost identificate prin raportul de expertiză dispus în cauză, iar în situaţia în care acestea nu sunt disponibile, cu un alt teren în echivalent sau despăgubiri băneşti reprezentând valoarea de piaţă a terenului deţinut de societate. Această hotărâre a fost motivată de faptul că terenul se află în zona de protecţie sanitară cu regim sever şi zonă de protecţie cu regim de restricţie. Aceste zone sunt afectate de reţele aferente staţiei de captare a apei Focşani-Suraia, se află în proprietatea Municipiului Focşani şi fac parte integrantă din reţeaua cu alimentare cu apă potabilă a oraşului. Zona de protecţie cu regim sever şi zona de protecţie sanitară cu regim de restricţie sunt reglementate de HG 930/2005, fiind zone în care nu sunt admise nici un fel de construcţii”, se arată în răspunsul primarului Cristi Misăilă.