Cum acționau spărgătorii de bancomate: 40 de secunde pentru sustragerea banilor, în total 4 minute înainte de a se face nevăzuți

0
780

Polițiștii de la Investigații Ciminale spun că spărgătorii de bancomate din Tecuci, prinşi în flagrant la Vulturu, pe 22 octombrie, şi cercetaţi în arest preventiv, au operat în mod profesionist, reuşind să acţioneze şi să dispară de la locul faptei în maximum 4 minte. „Autorii foloseau un autoturism înmatriculat în afara graniţelor României şi pe care aplicau plăcuţe sustrase de la un autovehicul de pe raza judeţului Galaţi. Au acţionat, ca să zic aşa, profesionist. Erau nişte infractori care să zicem aşa, în limbaj de specialitate, îşi făcuseră studiile prin afara graniţelor, prin străinătate. De altfel, sunt anchetaţi, cercetaţi şi acolo pentru fapte similare, pentru fapte cu mod de operare asemănător. Şi-au luat toate măsurile pentru protecţie pentru a nu fi prinşi, însă activităţile echipei, pentru că vreau să menţionez s-a acţionat în echipă, au fost angrenate mai multe forţe, sub coordonarea procurorului DIICOT – structura teritorială Galaţi. Procurorul a fost prezent inclusiv la flagrant, a stat alături de poliţişti în teren. În sarcina celor patru se fac cercetări cu privire la toate cele patru bancomate, inclusiv cel la care au fost prinşi în flagrant. Este vorba despre fapta de la Tuluceşti, judeţul Galaţi şi cele două din judeţul Vrancea. (…)  Îşi alegeau dispozitive ATM care erau montate în localităţi retrase, evitau traseele care erau monitorizate cu camere de supraveghere, era genul de infractori foarte atenţi cu ceea ce se întâmplă în jurul lor. (Au folosit) un dispozitiv pizza – slide, un dispozitiv metalic care se introduce pe fanta de eliberare a numerarului şi care se iniţiază pentru explozie prin fitil – ardere prin fitil. (…) Procedeul de introducere a dispozitivului artizanal dura undeva de la un minut şi jumătate – două minute, cu sustragerea banilor – 40 de secunde – un minut -, deci undeva la patru minute cu totul de la intrarea în dispozitiv a hoţului până la ieşirea acestuia.”, a explicat, astăzi, Cristian Gheorghe, directorul adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale.

Cei 4 bărbaţi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat în formă continuată, nerespectarea regimului materiilor explozive în formă continuată şi distrugere. Cercetările în acest caz vizează toate cele patru bancomate, inclusiv cel la care au fost prinşi în flagrant: Lieşti și Tuluceşti, din judeţul Galaţi, Păunești și Vulturu, din judeţul Vrancea.