Cu un fost sportiv de performanță și cu un stadion în paragină, Primăria Focșani vrea să revigoreze rugby-ul

0
882

Primarul municipiului Focșani și consilierul său pe probleme de sport, Victor Istrate, au prezentat astăzi, ca o mare realizare, încheierea unui parteneriat cu un fost rugbist de performanță, născut în România dar component al naționalei Italiei. Cristian Alexandru Stoica, în vârstă de 43 de ani, a plecat din România în Italia, la vârsta de 14 ani, împreună cu familia. Începuse să practice rugby la Steaua București și a continuat acest sport atât în Italia cât și în Franța. Mai mult, a fost selecționat în naționala Italiei, primind și rolul de căpitan de echipă. S-a retras din activitatea sportivă în anul 2010 și, de atunci, s-a dedicat familiei și afacerilor.

Acum, după discuția cu Victor Istrate, fost rugbist și ex-vicepreședinte al Federației Române de Rugby, Cristian Stoica a venit la Focșani pentru a încheia un parteneriat cu autoritățile locale și cu Liceul cu Program Sportiv. Potrivit primarului Cristi Misăilă, urmează ca antrenori din Franța și Italia să vină la Focșani, pentru a căuta tinere talente în sportul cu balonul oval. Se vor face selecții, începând cu elevii de clasa a V-a, nu numai în cadrul LPS, ci și în alte unități de învățământ din județ. Acest parteneriat are ca scop revigorarea rugby-ului focșănean, un sport cu performanțe importante și cu sportivi de valoare de-a lungul anilor.

De câțiva ani, rugby-ul focșănean a luat-o pe o cale descendentă, în special după decesul profesorului Viorel Ion. Baza sportivă s-a degradat continuu, în ciuda promisiunilor Primăriei Focșani și ale Consiliului Județean Vrancea privind modernizarea Stadionului ”Tineretului” din municipiu. Lipsa unui teren de sport decent nu este considerată o problemă de către cei care susțin că vor să revigoreze rugby-ul focșănean. Pentru mișcarea sportivă, în general, și pentru rugby, în special, nu s-au găsit resursele și mijloacele necesare dezvoltării, dar nici oamenii potriviți pentru acest lucru (sau nu s-a vrut a fi identificați și sprijiniți). Sportul vrâncean, în general, suferă de aceleași ”boli” ca ale societății actuale: orgolii, dezinteres, lipsă de profesionalism, lipsă de viziune, interese personale meschine, mica ciupeală etc.