miercuri, iunie 12, 2024
AcasăAdministratieCriteriile după care funcționarii și aleșii locali vor primi sporurile pentru derularea...

Criteriile după care funcționarii și aleșii locali vor primi sporurile pentru derularea proiectelor cu bani europeni

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene publică în consultare Regulamentul – cadru în baza căruia se vor calcula majorările salariale aplicabile personalului din administrație implicat în derularea proiectelor finanțate din fonduri europene. ”Am introdus în regulament un articol care prevede promovarea hărniciei în gestionarea proiectelor de infrastructură. Am spus că vor exista criterii de performanță care vor fundamenta procentul acestor majorări. Ei bine, ele sunt cuprinse în Regulamentul adoptat astăzi, fiind o modalitate clară prin care premiem doar reușitele de impact, nu dăm sporuri fără un fundament.”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Criteriile de acordare a procentului de majorare salarială pentru personalul cu funcția de bază în instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și în proiectele finanțate prin Mecanismul de redresare şi reziliență, proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect, sunt urmăroarele:

  1. a) până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%;
  2. b) între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%;
  3. c) între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%;
  4. d) între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%;
  5. e) peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%.

Regulamentul-cadru, construit pentru a promova performanța

Elementul de noutate îl reprezintă modificarea criteriilor pe baza cărora vor fi stimulați financiar preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale, astfel că, față de reglementarea anterioara care ținea seama numai de numărul de proiecte aflate în implementare, după aprobarea noului Regulament-cadru, procentul de majorare salarială a indemnizațiilor lunare va fi stabilit în funcție de numărul proiectelor, tipul și valoarea proiectelor aflate în implementare pentru care unitățile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar.

Astfel, conform noilor criterii, majorarea salarială va ține seama de numărul de proiecte de la 1 până la 5 și de valoarea cumulată a acestora până la 20.000.000 lei, diminuată cu 50% în situația în care un procent de peste 50% din valoarea cumulată a proiectelor aflate în implementare reprezintă proiecte care au ca obiect capacitatea administrativă a beneficiarului. Totodată, regulamentul stabilește condițiile de înființare a posturilor în afara organigramei în cadrul instituțiilor și autorităților publice care implementează proiecte finanțate din fonduri europene și prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Reamintim că, în cursul săptămânii trecute, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG nr. 19/2023) care prevede majorarea îndemnizațiilor lunare pentru personalul din unitățile administrativ teritoriale care implementează proiecte europene: aparatul propriu de la nivelul consiliilor județene, primăriilor și consiliilor locale; personalul din cadrul instituțiilor și serviciilor publice de interes local și județean, nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile; personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență; președinții și vicepreședinții consiliilor județene; primarii și viceprimarii unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Majorarea prevăzută este de până la 50%, cu încadrarea în bugetul aprobat, stabilindu-se totodată că procentul de majorare salarială va fi stabilit pe baza unor criteriile incluse într-un regulament-cadru elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și aprobat prin hotărârea de astăzi a Guvernului. Dacă 50% din valoarea cumulată a proiectelor aflate în implementare reprezintă proiecte care au ca obiect capacitatea administrativă a beneficiarului, atunci sporul primit se poate ridica la maxim 25%. (sursa: MIPE)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu