vineri, mai 3, 2024
AcasăStiri InterneCreșterea porcilor va fi interzisă la stâne, ferme vegetale sau în cantoane...

Creșterea porcilor va fi interzisă la stâne, ferme vegetale sau în cantoane silvice. Porcii nu vor mai fi hrăniți cu resturi alimentare

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care reglementează creșterea porcilor. Proiectul prevede anumite restricții și condiții privind creșterea porcinelor. De exemplu, este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale. De asemenea, porcii nu mai trebuie hrăniți cu resturi alimentare, iar la intrarea în adăposturile animalelor trebuie să existe locuri în care încălțămintea gospodarului să fie dezinfectată pentru a evita transmiterea bolilor. În cazul în care nu se respectă aceste reguli, amenzile pot ajunge până la suma de 8.000 de lei. Potrivit proiectului ANSVSA, pot crește porcine următoarele categorii de persoane:

a) persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA, cu respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează, iar reproducția acestora în aceste exploatații este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie;
b) persoane fizice în cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar, care cresc porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, conform art. 8 alin. (6) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, către exploataţii noncomerciale și comerciale de tip familial, precum și către abatoare, cu respectarea legislației în vigoare;
c) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar;
d) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar, care cresc în sistem semideschis rase autohtone.
e) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice în cadrul exploataţiilor comerciale profesionale, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar;
f) deţinătorii crescătoriilor de vânat şi/sau complexurilor de vânătoare, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar.

Autoritățile susțin că, dacă nu se impun niște măsuri clare pentru toți crescătorii de porci, atunci țara noastră va ajunge să importe toată carnea de porc de pe piață, mai ales că deja importăm o cantitate imensă. Proiectul ordonanței de urgență, pe site-ul ANSVSA.


ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

Creșterea porcilor va fi interzisă la stâne, ferme vegetale sau în cantoane silvice. Porcii nu vor mai fi hrăniți cu resturi alimentare

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care reglementează creșterea porcilor. Proiectul prevede anumite restricții și condiții privind creșterea porcinelor. De exemplu, este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale. De asemenea, porcii nu mai trebuie hrăniți cu resturi alimentare, iar la intrarea în adăposturile animalelor trebuie să existe locuri în care încălțămintea gospodarului să fie dezinfectată pentru a evita transmiterea bolilor. În cazul în care nu se respectă aceste reguli, amenzile pot ajunge până la suma de 8.000 de lei. Potrivit proiectului ANSVSA, pot crește porcine următoarele categorii de persoane:

a) persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA, cu respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează, iar reproducția acestora în aceste exploatații este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie;
b) persoane fizice în cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar, care cresc porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, conform art. 8 alin. (6) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, către exploataţii noncomerciale și comerciale de tip familial, precum și către abatoare, cu respectarea legislației în vigoare;
c) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar;
d) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar, care cresc în sistem semideschis rase autohtone.
e) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice în cadrul exploataţiilor comerciale profesionale, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar;
f) deţinătorii crescătoriilor de vânat şi/sau complexurilor de vânătoare, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar.

Autoritățile susțin că, dacă nu se impun niște măsuri clare pentru toți crescătorii de porci, atunci țara noastră va ajunge să importe toată carnea de porc de pe piață, mai ales că deja importăm o cantitate imensă. Proiectul ordonanței de urgență, pe site-ul ANSVSA.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu