Cresc indemnizațiile pentru însoțitorii pensionarilor cu handicap

0
206
Conform legii nr.263/ 2010, pensionarii de invaliditate încadrați în gradul întâi de invaliditate au dreptul, în afara, pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor, în cuantum fix. Valoarea indemnizației pentru însoțitor a crescut de la 1 ianuarie, datorită majorării cuantumului punctului de pensie, de la 863,2 lei la 871,7 lei.
”Începând cu data de 1 ianuarie 2016, indemnizația pentru însoțitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate este în cuantum egal cu 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită în condițiile legii, respectiv 698 lei, față de anul 2015, când indemnizația a fost de 668 lei”, se arată în informarea Casei Județene de Pensii Vrancea.
Conform legii, plata indemnizației pentru însoțitor se suspendă pe timpul cât pensionarul este internat într-o instituție de asistență socială sau într-o unitate medicală de specialitate, în care se asigură îngrijire permanentă, cu excepția în care pensionarul este nevăzător. De asemenea, suspendarea plății pensiei și/ sau a indemnizației de însoțitor se poate face și la cerere.