„Constructorii“ lui Marian Oprişan au fost achitaţi în procesul cu DNA

0

Magistraţii Curții de Apel Ploiești au dat sentinţa definitivă în dosarul disjuns de cel al preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, achitat la Cluj. Corneliu Prunache, Vasile Mihăiuc, Vasile Graur, Iulian Cristian şi Vasile Bută (ultimul a decedat anul trecut), trimişi în judecătă de DNA în anul 2011, au fost achitați și în apel.

„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti, partea civilă Guvernul României, cu sediul în municipiul Bucureşti, Piaţa Victoriei nr. 1, sector 1 şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, sector 5, împotriva sentinţei penale nr. 96 din data de 03 martie 2016 pronunţată de Tribunalul Prahova, pe care o desfiinţează în parte, numai cu privire la inculpatul Bută Vasile, şi pronunţând o nouă hotărâre: În baza art. 396 alin.6 rap. la art.16 alin.1 lit.f Cod procedură penală, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Bută Vasile, fiul lui Corneliu si Alina, născut la data de 5 noiembrie 1950, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi spălarea banilor prev. de art.26 Cod penal anterior rap. la art.132 din Legea nr.78/2000 şi art.248-2481 Cod penal anterior cu aplic. art.41 alin.2 Cod penal anterior şi art.23 lit.a din Legea nr.656/2002, ca urmare a decesului inculpatului. În baza 397 alin.5 şi art.25 alin.5 Cod procedură penală, lasă nesoluţionată acţiunea civilă promovată cu privire la acest inculpat. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate, care nu contravin prezentei decizii. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Dispune plata sumei de câte 470 lei, reprezentând onorarii pentru avocaţii desemnaţi din oficiu intimaţilor inculpaţi Graur Vasile şi Bută Vasile, şi a sumei de câte 120 lei, reprezentând onorarii parţiale pentru avocaţii desemnaţi din oficiu intimaţilor inculpaţi Prunache Corneliu, Mihăiuc Vasile şi Cristian Iulian, din fondul Ministerului Justiţiei în contul Baroului Prahova. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 septembrie 2017”, se arată în decizia magistraților.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, Corneliu Prunache, administrator la S.C. AISPA STARS 95 S.A., a încasat de la Consiliul Judeţean Vrancea, condus de Marian Oprişan, suma de 1,3 milioane de lei, în cadrul unui contract având ca obiect pietruirea drumurilor comunale pe o lungime de 24,3 kilometri. „Suma a fost ridicată în numerar, fără documente justificative, iar pentru decontarea lucrărilor acesta a întocmit în fals situaţii de lucrări şi facturi care atestau în mod nereal executarea lucrărilor”, au arătat procurorii DNA în referatul de trimitere în judecată. După aceeaşi reţetă, Vasile Mihăiuc, administrator la SC Utilaj Construct Service, Vasile Graur, patron la SC Top Media, şi Vasile Bută, administrator la S.C. Podgoria Coteşti, şi Iulian Cristian, administrator la S.C. Univers Nord, au încasat aproximativ 4,7 milioane de lei, întocmind, în schimb, situaţii de lucrări în fals pentru aproape 100 de kilometri de drumuri comunale. În decursul cercetărilor, procurorii au descoperit că unele dintre firme nu aveau nici utilaje, nici angajaţi, cazul firmei Top Media, care nu avea nici măcar sediu, fiind relevant.