Consiliul Local nu a aprobat proiectul de conferire a titlului de cetățean de onoare al municipiului Focșani diplomatului Vasile Soare

0
548

Astăzi, consilierii locali au respins, cu majoritate de voturi, proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Focșani diplomatului vrâncean Vasile Soare. Acesta s-a născut în satul Maluri, comuna Vulturu, și și-a început cariera în Ministerul Afacerilor Externe în anul 1999. Vasile Soare a fost ambasadorul României în Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan și în Federația Rusă (în Rusia a fost în perioada 2013-2020). Din acest an, el este ambasador în Azerbaidjan.

Ca diplomat în spațiul ex-sovietic, Vasile Soare s-a preocupat de cinstirea memoriei românilor căzuți pe front și a celor luați prizonieri în URSS în cel de-al doilea război mondial. Cei mai mulți au murit la mii de kilometri departe de casă, fără ca familiile lor să mai știe ceva de ei. La iniţiativa diplomatului vrâncean au fost înfiinţate cimitire pentru înhumarea rămăşiţelor acestora și s-au ridicat monumente în memoria lor. Din documentarea făcută de Vasile Soare a reieşit că peste 20.000 de soldaţi români au murit în lagărele de război sovietice în perioada 1941-1952. Timp de 3 ani la rând (2017, 2018, 2019), Vasile Soare a organizat manifestări culturale în Rusia, în preajma Zilei Naționale a României, la care au participat și membrii Ansamblului Folcloric ”Țara Vrancei”. Proiectul de conferire a titlului de cetățean de onoare al municipiului Focșani a fost inițiat de primarul Cristi Misăilă. Proiectul nu a primit, însă, voturile necesare din partea consilierilor majorității PNL-USR-PLUS.