Comuna Paltin – obligată să „fuzioneze” cu o comună învecinată, până în 2025

0
268

Comuna vrânceană Paltin, din care s-a desprins în 2005 comuna Spulber, va fi obligată să se unească administrativ cu o comună învecinată, potrivit noii Legi privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Naţional, propusă de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice şi aflată în dezbatere publică.
Paltin figurează pe o listă a comunelor în care s-au produs scăderi accentuate de populaţie (peste 30%) în perioada 1991–2012 (în calculul indicatorului a fost luată în considerare fragmentarea administrativă, respectiv divizarea comunelor din acest interval). Comuna Paltin a pierdut 46.5 din populaţie în intervalul menţionat.
Potrivit actului normativ, guvernul „încurajează unificarea administrativă a câte două sau mai multe dintre unităţile administrativ-teritoriale învecinate în care s-au produs scăderi accentuate de populaţie”.
Dacă până la data de 31 decembrie 2025 comunele cu scăderi masive de populaţie nu se unifică administrativ cu altele, vor fi comasate „începând din data de 1 ianuarie 2026, cu alte unităţi administrativ-teritoriale învecinate, la iniţiativa Guvernului prin lege, potrivit unei proceduri aprobate de Guvern, prin hotărâre”.