Codurile de panică versus Petrică și lupul

0
163

Au trecut și codurile astea portocalii de ploi torențiale și vijelii … de o calmitate neverosimilă. A fost o întrecere socialistă a autorităților naționale și locale în a panica populația. Vine ciclonul, fraților, uite pe aici, o ia apoi pe aici, face prăpăd! S-au făcut ședințe, s-au luat măsuri, s-au închis școlile, s-au trimis oamenii mai devreme acasă de la serviciu, s-au făcut provizii de apă și alimente ș.a.m.d. De parcă venea apocalipsa. Într-adevăr, este puțin surprinzător că toamna ar putea cădea cantități mai mari de precipitații sau ar putea să bată vântul mai tare. Mulți parcă încearcă să descifreze și acum, după atâția ani, celebra sintagmă ”iarna nu-i ca vara”.
Toată această nebunie provocată de autorități are, însă, pe lângă gradul ridicat de incompetență, și un interes politic. Interesul de a arăta votanților, pe toate căile și prin toate mijloacele, că guvernanții mai mari sau mai mici, că partidul-stat, lucrează pentru ei, sunt preocupați de soarta lor, vor să-i protejeze etc, astfel încât să țină minte asta și data viitoare când vin la vot. Un fel de ”Mircea, fă-te că lucrezi!”. Plus că, dacă se produce vreo stricăciune, cât de mică, de la un vânt mai tare sau de la o ploaie torențială, atunci pac, dăm contractul repede cui vrem și pe cât vrem pentru că avem codurile de avertizare drept justificare. Sarabanda codurilor periculoase a început cam în 2013, indiferent de anotimp. În ultimii 4 ani s-au emis foarte multe coduri portocalii și roșii, de zăpadă, furtună, ploaie sau caniculă. Chiar dacă nu s-au înregistrat ploi și inundații ca în Timiș, Rast sau Vadu Roșca, în 2005, sau căderi de zăpadă precum în ianuarie-februarie 2012. Dacă partidul a cerut-o, atunci șefii de la Administrația Națională de Meteorologie s-au executat și au emis codurile de avertizare respective. Iar zilele acestea, pentru că s-au gestionat catastrofal nenorocirile produse de vreme în Timiș, Arad, Cluj ș.a., atunci autoritățile au hotărât să propage o panică generală, apocaliptică, pentru alte zone din țară. Parcă le răsuna în minte, deloc plăcut, sloganul revoluționar din 1989: Ieri în Timișoara/ Azi în toată țara! În urmă cu circa 28 de ani, regimul ceaușist a căzut. Acum, oare la ce s-or fi gândit alde Tudose, Dragnea, Firea&comp?
Dincolo de interesele politicienilor și de panica generală indusă în rândul populației, degeaba, dincolo de glumele de pe internet și de hazul de necaz, specific românilor, trebuie să ne gândim, totuși, că nu suntem pregătiți să acționăm în cazul producerii unei calamități. Iar dacă ne mai dă PSD coduri grave atât de des, atunci nu va mai crede nimeni că ar putea urma o nenorocire atunci când va exista cu adevărat acest pericol.