CNSLR-Frăția strânge semnături pentru declanșarea grevei generale

0
47

Confederația Națională Sindicală CNSLR-Frăția a demarat procedurile legale pentru declanșarea unei greve generale. Principala nemulțumire a sindicaliștilor o reprezintă scăderea tuturor salariilor și pierderea de locuri de muncă din cauza trecerii plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. „Biroul Operativ al CNSLR—Frăția, în conformitate cu hotărârea Consiliului Național din data de 30 octombrie 2017, a decis începerea procedurilor în vederea declanșării grevei generale în economia națională pentru următoarele nemulțumiri ale salariaților: scăderea tuturor salariilor, în principal în mediul privat, și pierderea de locuri de muncă generate de modificările Codului fiscal prin care se transferă plata contribuțiilor sociale de la angajator la angajat; imposibilitatea negocierilor sectoriale și intersectoriale ce generează lipsa unei protecții reale ale angajaților, în forma actuală a Legii 62/2011; întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariale pentru angajații unor unități publice de asistență socială și medico-socială de peste 43 luni”, se arată într-un comunicat al confederației.

Liderii CNSLR-Frăția anunță că greva generală va fi susținută în următoarele sectoare de activitate: energie, petrol și gaze, chimie, petrochimie, comunicații, transporturi, lemn și mobilă, textile și pielărie, agricultură, sănătate, învățământ, administrație publică și asistență socială. Ei vor să strângă semnături de la toți cei 500.000 de membri ai confederației.

Conform anunțului Guvernului, de la 1 ianuarie 2018 contribuțiile sociale vor trece de la angajatori la angajați iar acest proiect îi nemulțumește pe sindicaliști. Proiectul de ordonanță prevede că nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Prin urmare, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale (sub denumirea de contribuție asiguratorie pentru muncă).