Cine vor fi parlamentari de Vrancea în următorii 4 ani?

0
125
Peste o lună ne alegem senatorii și deputații pentru următorii 4 ani. Sunt niște alegeri importante, cruciale le definesc unii, dar așa au fost caracterizate și precedentele rânduri de scrutine. Sigur că orice tip de operațiune electivă, pentru primar, consilieri, parlamentari, președinte, europarlamentari etc, are importanța ei, are rolul ei în contextul momentului respectiv dar și pentru viitorul societății, în general. Iată de ce fiecare cetățean cu drept de vot trebuie să se gândească la responsabilitatea ce-i revine și să-și exercite acest drept în cunoștință de cauză. Și, așa cum am spus-o de fiecare dată, o prezență mare la vot este necesară, este de preferat, este premisa pentru asigurarea reprezentativității viitoarei formule de guvernare, națională sau locală.
În acest an s-a revenit la scrutinul pe liste de partid, după eșecul sistemului de vot uninominal adoptat heirupist în 2008. Vom avea 466 de parlamentari, față de 588 aleși în 2012. Un număr mai mic, într-adevăr, dar tot prea mare față de situația economică a țării noastre precum și față de dorința alegătorilor români (exprimată și printr-un referendum validat constituțional în 2009). Conform sondajelor de opinie (în care este greu să te încrezi prea mult din cauza manipulărilor evidente de până acum), a studiilor și analizelor sociologice și politice, a tendințelor de vot înregistrate în ultimii ani, Parlamentul României va fi alcătuit, în următorii 4 ani, din membri ai PSD, PNL, USR, UDMR și, probabil, ai ALDE și PMP (plus, sigur, minoritățile naționale, altele decât maghiarii). Este greu de crezut că ANR, PRU, Ecologiștii sau alte formațiuni mici vor reuși să treacă pragul electoral de 5%. Nici independenții nu au șanse (decât teoretice) de obținere a vreunui mandat de parlamentar.
Ajungând la Vrancea, județul nostru va avea, în următorul legislativ, 2 senatori și 5 deputați. Din motivele exprimate anterior, se poate spune, cu o siguranță de 99,999 la sută, că se cunosc, de pe acum, o parte dintre viitorii parlamentari de Vrancea: la Senat – Cristian Dumitrescu (PSD) și Cătălin Toma (PNL), la Camera Deputaților – Angel Tîlvăr și Dragoș Bărlădeanu (ambii PSD), Ion Ștefan (PNL). Așadar, rămân disponibile pentru redistribuirea națională 2 locuri de deputați. Pentru acestea ar intra în cursă, în funcție și de scorurile pe care partidele lor le vor obține la nivel național, următorii candidați: Nicușor Halici (locul 3 pe lista PSD), Liviu Bostan (locul 2 pe lista PNL), Virgil Petrea (USR), Neagu Murgu (PMP), Maricica Vrabie (ALDE). Loc de surprize nu prea este.