Cine sunt judecătorii care i-au scăpat pe securiștii care l-au anchetat până la moarte pe inginerul Gheorghe Ursu

0
609

Cine sunt judecătorii care i-au scăpat pe securiștii care l-au anchetat până la moarte pe inginerul Gheorghe Ursu: Valerica Voica, Constantin Epure și Alin Sorin Nicolescu. Sunt magistrații de la instanța supremă care i-au achitat pe foștii ofițeri de Securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, acuzați de procurori de moartea inginerului constructor Gheorghe Ursu. Astfel, la 33 de ani de la Revoluție, niciun ofițer de Securitate nu a fost condamnat pentru faptele penale pe care le-a săvârșit înainte de 1989.

Constantin Epure

A decis, în mai 2019, după doi ani de procedură de Cameră preliminară, să retrimită dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 la Parchetul Militar după ce a anulat mare parte din probe. Tot el a făcut parte din Completul de judecată care a stabilit să se aplice prescripția dosarelor penale în urma unei decizii a CCR din 2022.

Alin Sorin Nicolescu

Este colegul de complet al lui Constantin Epure. În 2021, cei doi l-au achitat pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, judecat în dosarul deturnării de fonduri operative de la DIPI (Departamentul de informații și protecție internă, serviciul secret al MAI). Recent, Valerica Voica, Constantin Epure și Alin Sorin Nicolescu l-au achitat pe deputatul Mihai Lasca în dosarul în care a fost judecat pentru constituire a unui grup infracțional organizat care s-ar fi ocupat cu traficul de migranți. Fost deputat AUR, Lasca a fost exclus din partid.

Valerica Voica

A făcut parte din completul de judecată care l-a eliberat pe Cristian Popescu Piedone, actualul primar al Sectorului 5 din București.

La fond, foștii ofițeri de Securitate Pîrvulescu și Hodiș au fost achitați de judecătoarea Mihaela Niță. În motivare, ea a stabilit că „cei doi inculpați au participat la efectuarea percheziției domiciliare și la audierea repetată a victimei. Pe baza probelor administrate nu se poate reține că, în această perioadă, cei doi lucrători de securitate au exercitat violențe asupra victimei”. Soțul judecătoarei, la data pronunțării era coordonatorul activității juridice în Administrația Națională a Penitenciarelor – Aparatul Central. În prezent este pensionar la 48 de ani cu 130.000 de lei pe an, pensie plătită de Ministerul de Interne, parte responsabilă civilmente în dosarul Gheorghe Ursu.

Articolul integral, pe PRESShub.