Cinci vieți salvate de Raluca

0
2001
Tragedia unor familii înseamnă, în unele cazuri, salvarea unor oameni. Așa s-a întâmplat și în cazul Ralucăi, focșăneanca decedată în urma accidentului de acum 10 zile. În ciuda eforturilor medicilor, viața Ralucăi nu a putut fi salvată. Însă, cu acordul familiei, Raluca a salvat alte 5 vieți. Familia a fost de acord ca medicii să preleveze organele sănătoase de la Raluca, pentru a salva alte 5 vieți.
”Într-o perioadă extrem de grea pentru întreaga omenire, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a avut loc, noaptea trecută, o prelevare multiorgan de la o pacientă aflată în moarte cerebrală. Familia, căreia îi mulțumim cu profund respect şi recunoştinţă pentru gestul făcut, a fost de acord să doneze organele rudei lor. Astfel, prin acest gest altruist, cinci semeni aflați în suferință se vor putea bucura de viaţă după intervenţiile de transplant de organe. Dr. Marius Prăzaru – coordonator regional și Dr. Adina Gherghinoiu – kdp, alături de toate cadrele medicale care au participat la această intervenție, pot fi numiți eroi, mai ales că e prima prelevare care a avut loc, în acest an, la Constanța. Intervențiile chirurgicale au fost complexe, cu atât mai mult cu cât s-au desfăşurat într-o perioadă extrem de dificilă, implicând un număr mare de specialişti atât din ţară, cât şi din străinătate, care s-au coordonat perfect şi au încheiat cu succes încă o misiune salvatoare de vieţi. Un pacient a primit ficatul, iar alți doi pacienți au primit câte un rinichi. Operațiile de transplant au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni. Deoarece pe teritoriul României nu a existat niciun receptor compatibil și din cauze determinate de pandemia COVID 19, echipe ale Eurotransplant din Slovenia şi Germania au fost prezente la Constanţa, realizând prelevarea cordului şi a plămânilor, care vor salva viaţa altor doi oameni.
Prelevarea de noaptea trecută de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța este cea de-a 59-a realizată în acest an dificil. Astfel, în România, au fost realizate 221 de intervenţii de transplant organe: 4 transplanturi de cord, 1 transplant de plămân, 159 transplanturi rinichi (din care 108 de la donator în moarte cerebrală) şi 57 de transpalnturi de ficat (din care 49 de la donator aflat în moarte cerebrală). Efortul unităţilor sanitare implicate, alături de susţinerea avută din partea Ministerului Sănătăţii, au contribuit la salvarea acestor pacienţi a căror unică şansă era un transplant. (sursa: Agenția Națională de Transplant)
Directorul executiv al Agenției Naționale de  Transplant, dr. Radu Zamfir, a declarat că principalul obiectiv este dezvoltarea activității de transplant și  reducerea mortalității de pe listele de aşteptare. „Astfel, prin acest gest altruist, cinci semeni aflați în suferință se vor putea bucura de viaţă după intervenţiile de transplant de organe. Donarea de organe este un gest inegalabil. Pentru că activitatea de transplant depinde de numărul de donatori identificaţi şi declaraţi în moarte cerebrală, deci de activitatea secţiilor ATI din unităţile sanitare acreditate pentru această activitate, iar presiunea foarte mare asupra tuturor secţiilor ATI din spitalele acreditate pentru prelevare face tot mai dificilă această activitate. Trebuie remarcat şi apreciat efortul deosebit al spitalelor în care activitatea de transplant s-a desfăşurat în această perioadă.”