Charles al III-lea, prima vizită în România de când a fost încoronat rege

0
333
foto: British Embassy Bucharest

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord va sosi, astăzi, într-o vizită privată în România. Este prima vizită a lui Charles de când a devenit rege. Monarhul britanic a venit în România de multe ori ca Prinț de Wales, fiind un adevărat prieten și promotor al țării noastre. A cumpărat proprietăți în zona Transilvaniei, iar satele respective au înflorit în ultimii ani.

Regele Marii Britanii va veni singur, fără regina Camilla. Chiar dacă este o vizită privată, suveranul se va întâlni, astăzi după-amiază, cu președintele Klaus Iohannis și alți oficiali români. ”Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private.”, a declarat ambasadorul Regatului Unit la București, Andrew Noble, pentru Agerpres.

Regele Charles va petrece 5 zile în România. Cel mai probabil, el va face drumeții prin Viscri, Valea Zălanului și celelalte sate din zonă, va sta de vorbă cu oamenii, va mânca din produsele tradiționale și va avea parte de surprize din partea localnicilor, așa cum s-a întâmplat și la precedentele vizite. Ultima vizită ca Prinț de Wales a avut loc în luna mai 2022, cu puțin timp înainte de decesul reginei Elisabeta a II-a.