Ce spune șeful Gărzii de Mediu Vrancea după verificările în teren ale prefectului județului

0
371

Având în vedere informațiile apărute în presa locală, preluate de pe rețelele de socializare și de pe site-ul Instituției Prefectului Județul Vrancea, facem cunoscute următoarele:

  1. Programul de lucru al Serviciului Comisariatului Județean Vrancea al Gărzii Naționale de Mediu este:
  • De luni până joi inclusiv, între orele 8,00 – 16,30;
  • Vineri, între orele 8,00 – 14,00.

Sâmbăta, duminica și sărbătorile legale, la sediul SCJ Vrancea, nu se află personal angajat, care să răspundă la telefonul instituției.

  1. În conformitate cu Regulamentul de Organizare și Funcționare al GNM, pe tot parcursul anului, inclusiv în zilele de sâmbătă,duminică și sărbătorile legale, funcționează un serviciu de permanență (24 din 24 ore), care asigură intervențiile în anumite situații (poluări, poluări accidentale, alte situații de urgență).
  2. Numerele de telefon, a telefonului fix și cel mobil al serviciului de permanență, sunt comunicate și se află în posesia tuturor instituțiilor colaboratoare (Instituția Prefectului, CJ Vrancea, IJ Jandarmi, IJ Politie, SGA, APM, Garda Forestieră etc) și pot fi găsite, de cei interesați, și pe site-ul Gărzii Naționale de Mediu.

Considerăm că incidentul de ieri este doar o mică problemă de comunicare, și după discuția avută astăzi cu domnul prefect Gheorghiță Berbece, cu siguranță va fi complet remediată.

  1. În ce privește depozitările ilegale de deșeuri de pe teritoriul UAT Slobozia Bradului, această situație nu reprezintă o noutate pentru Garda de Mediu, instituția noastră derulând mai multe controale în ultimile luni. Astfel, în luna iunie a anului trecut, autoritatea administrației publice locale a fost sancționată de comisarii SJ Vrancea al GNM cu amendă de 5000 de lei, în luna decembrie cu amendă de 15000 de lei, iar săptămâna trecută, urmare a unor semnalări ale presei locale, dar și a unor persoane fizice, faptele constatate de domnul prefect Gheorghiță Berbece, fapte care corespund întru totul realității, au făcut deja obiectul unui control al instituției noastre în data de 06.01.2020, UAT Slobozia Bradului primind o amendă de 50.000 lei pentru nerealizarea măsurilor stabilite în actul de control din luna decembrie 2019.

De fiecare dată, sancțiunile sunt însoțite și de un set de măsuri care, în general, privesc înlăturarea cauzelor care au generat sancțiunea. SCJ Vrancea al GNM a reacționat de fiecare dată prompt, la solicitarea cetățenilor sau instituțiilor statului, dispunând măsuri și sancționând nerespectarea legislației de protecție a mediului, răspunzând în scris petenților de fiecare dată despre modul în care a fost soluționată plângerea/sesizarea lor.

Facem precizarea că problema deșeurilor, a abandonării acestora sau a depozitărilor ilegale, nu este o problema doar a gărzii de mediu, responsabilitatea gestionării deșeurilor, a situațiilor de genul celei de SL. Bradului, intră direct în competențele și atribuțiile autorităților administrației publice locale. Primarul reprezintă autoritatea administrației publice locale, acesta trebuie să aibă grijă de sănătatea cetățenilor și a mediului de pe teritoriul localității pe care o gospodăresc. Toate actele normative care au ca subiect deșeurile fac trimitere doar la autoritățile administrației publice locale, care, în mod paradoxal, primesc doar 1% din sesizările cetățenilor. Cei 10 comisari ai gărzii de mediu, care deja au tematici de control destul de complexe, nu se pot ocupa și nu pot acoperi tot teritoriul județului, toate cele 74 de localități care au probleme de gestionare a deșeurilor. Dacă autoritățile publice locale s-ar implica suficient, nu ar trebui să vină garda de mediu sau prefectul județului să le strângă gunoaiele. Constituie, ce-i drept, o foarte mare problemă (ridicată fără excepție de toți primarii), costurile excesive ale serviciilor de salubritate, datorate, în special, lipsei unui depozit de deșeuri în județul nostru. Acesta însă nu este un motiv pentru ca obligațiile de mediu să nu fie respectate, iar abaterile de genul infestării solului și apelor cu gunoaie să nu fie sancționate drastic de inspectorii gărzii de mediu. (Aurel Cristian, comisar șef al Gărzii de Mediu Vrancea)