Câți militari români vor participa la misiuni internaționale în 2018

0
193

Marţi, 28 noiembrie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis.
Prima temă analizată și aprobată de către membrii Consiliului a reprezentat-o Planul de întrebuințare a Forțelor Armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2018. Ministerul Apărării Naţionale va putea participa, în anul 2018, în afara graniţelor statului român, cu un număr de 1.775 de militari, reprezentând o creștere cu 286 de militari față de anul 2017. Aceștia pot fi desfăşuraţi în teatrele de operaţii, precum şi în cadrul misiunilor individuale de observare şi monitorizare. Alţi 233 de militari se vor afla în ţară, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin.
Forțele Ministerului Afacerilor Interne puse la dispoziţie, în anul 2018, pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU vor fi în număr de 1.867 de jandarmi şi poliţişti – cu 340 mai mulți decât în anul 2017. Dintre aceștia, 1.018 vor participa la misiuni, iar 849 vor putea fi dislocaţi la ordin.
Efortul principal va fi reprezentat, în continuare, de participarea cu forţe şi mijloace la misiunea NATO din Afganistan – Resolute Support Mission, concomitent cu menţinerea participării la operaţiile NATO KFOR şi UE ALTHEA din Balcani. Prin participarea la astfel de misiuni, statul român se implică activ în promovarea stabilităţii şi securităţii regionale şi globale, în combaterea terorismului internaţional, acționând în conformitate cu Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015-2019. (sursa: Administrația Prezidențială)