”Caravana Tinerilor Implicați”, în luna decembrie, cu voluntarii Centrului de Tineret Focșani

0
840

În  luna decembrie, Centrul de Tineret Focșani organizează CARAVANA TINERILOR IMPLICAȚI – o caravană a dăruirii, a spiritului civic, a implicării active în viața câtorva suflete aflate în nevoie. Alături de noi, în această caravană se vor afla tineri care au determinarea de a face bine și alături de care ne dorim să punem în lumină faptul că tineretul are toate valențele necesare pentru a continua tot ceea ce generația mai veche a demarat în domeniul social și al voluntariatului, în general. Și prin organizarea acestei CARAVANE A TINERILOR IMPLICAȚI, Centrul de Tineret Focșani sprijină, încurajează și promovează voluntariatul în diferite domenii de interes: de la sprijinirea persoanelor defavorizate și educație, până la protejarea mediului. A educa tânăra generație în spiritul valorilor morale și implicării civice înseamnă a crește în iubire, prețuire, empatie, toleranță și respect față de semeni. Creșterea respectului față de sine și față de aproapele nostru, cultivarea valorilor moral-spirituale și educarea tinerilor în spiritul de a dărui un prinos de bunătate, o clipă de gingășie și un zâmbet de fericire celor proveniți din familii defavorizate, sunt atribute ale ființei umane care vor contribui la un viitor mai bun pentru noi toți.

În urma feedback-ului primit de la participanții la celelalte proiecte de voluntariat organizate de noi, am descoperit dorința tinerilor de a se implica în cât mai multe astfel de activități, cu dorința de a schimba ceva în bine, de a aduce un strop de bucurie celor din medii dezavantajate. Am ales să sărbătorim această perioadă a anului, pe lângă activitățile săptămânale care se desfășoară la Centrul de Tineret, prin trei activități de suflet, încărcate de emoții:

  1. Prima oprire a Caravanei tinerilor implicați va fi în data de 06 decembrie 2022 la Asociația „Lumea lui Pinocchio” – din Panciu. Aici va avea loc activitatea „Să fim voluntari, să fim mai aproape” din cadrul proiectului de tineret “Educație pentru siguranța și sănătatea tinerilor”, proiect organizat de Centrul de Tineret Focșani – Direcția Județeană de Sport Vrancea în parteneriat cu Școala Postliceală Sanitară ”Hippocrate”. Pe parcursul anului 2022, cadrele didactice împreună cu tinerii de la SPS Hippocrate au participat și la câteva activități de educație pentru sănătate, atât pentru copii și tineri cât și pentru părinții acestora, direct in comunitate, pe teme precum: igienă corporală, igienă dentară, alimentație sănătoasă și educație sexuală. Astfel, prin activitatea „Să fim voluntari, să fim mai aproape” ne propunem ca, pe lângă cadouri, să le oferim copiilor ceva mult mai important: să dăruim un strop de bucurie, speranța și credința că lumea aceasta poate fi și pentru ei mai bună!
  1. Pe data de 13 decembrie 2022 vom poposi la Centrul Școlar Pentru Educaţie Incluzivă „Elena Doamna” Focșani cu activitatea „Credem în noi, credem în viitor”. În general, oamenii care au încredere în ei cred că sunt capabili să facă lucrurile bine și, prin urmare, nu se tem să facă aceste lucruri, ba chiar doresc să încerce lucruri noi. Adolescenții au des probleme de sub-estimare. E o problemă tipică a vârstei, care îi face să fie nesiguri pe ei și să aibă probleme cu stima de sine. În plus, se simt ciudat chiar și atunci când primesc laude. În acest sens, ne dorim ca în acea zi să le oferim oportunitatea de a se cunoaște mai bine pe ei înșiși astfel încât să poată să aibă încredere în ei, dar să îi cunoască și pe ceilalți, dându-le încredere în ei. Cei care vor aduce o rază de lumină, prin muzică, tinerilor de la CSEI „Elena Doamna” vor fi câțiva tineri voluntari de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani și de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani.
  1. Punctul final al Caravanei tinerilor implicați va fi în data de 20 decembrie 2022, prin activitatea „Voluntariatul văzut de aproape”. Atunci ne propunem să ne luminăm ziua și sărbătorile de iarnă din strălucirea a două suflete de copii, Creangă Alexandru și Gabriel pe care îi crește bunica lor, Viorica. Alex și Gabi nu au mai ieșit din casă din luna iulie 2021, când Centrul de Tineret Focșani împreună cu câțiva tineri voluntari au făcut posibilă participare lor la serbarea de la finalul anului școlar, dar și  implicarea lor alături de alți tineri la încă o activitate de-a noastră, de ecologizare a Crângului Petresti. La acestă activitate vor participa tineri de la Liceul cu Program Sportiv Focşani.

Menționăm că la deplasarea Caravanei tinerilor implicați  suntem sprijiniți și le mulțumim, de firma Transport Public Focșani SA. De asemenea, mulțumim din suflet tuturor celor care contribuie la realizarea acestor activități, în prag de sărbători! (Centrul de Tineret Focșani, Direcția Județeană de Sport Vrancea / foto: arhivă)