Candidați siguri versus candidaturi secrete

0

Cu câteva zile până la termenul limită de depunere a dosarelor de candidați la Biroul Electoral de Circumscripție, se cunosc, în mare parte, candidații cu care partidele vor să ajungă în Senat și Camera Deputaților. La PNL Vrancea, după mai multe tensiuni interne, listele de candidați se cunosc de aproape 3 săptămâni, liste validate și de conducerea națională a partidului zilele trecute. Pe cele 3 locuri considerate eligibile candidează Cătălin Toma – locul întâi pe lista pentru Senat – și Ion Ștefan și Liviu Bostan – locurile 1 și 2 pe lista de deputați. PMP Vrancea și-a stabilit din timp candidații care vor ocupa primele locuri pe cele două liste: Neagu Murgu – primul loc pe lista pentru Camera Deputaților – și Mirela Bîznă – primul loc pe lista de senatori. Și ALDE și-a stabilit candidații, oamenii lui Tăriceanu din Vrancea sperând să obțină un mandat de deputat prin Maricica Vrabie, fostul director al Inspectoratului pentru Calitatea Semințelor.
În schimb, secretomanie totală la PSD Vrancea. Marți, 25 octombrie, este programată ședința Comitetului Executiv Național unde se vor valida listele de candidați din toată țara. Dacă din celelalte județe se cam cunosc numele candidaților, de la PSD Vrancea nu se aude nimic. Zvonul dat ca sigur este că șeful pesediștilor vrânceni, Marian Oprișan, va candida pentru Senat. În rest, tăcere și speculații. În mediul politic județean se vorbește de candidatura fostului ministru și secretar de stat Ghiocel Matache pe unul dintre cele 3 locuri de deputați considerate eligibile. Relațiile tensionate dintre Oprișan și deputatul Ciprian Nica ar putea fi compensate, la o negociere la ”sânge”, de relațiile foarte bune ale lui Nica la nivel central, în special cu Liviu Dragnea. Astfel, ar fi posibil ca și Ciprian Nica să primească un loc eligibil. Despre ceilalți doi parlamentari aflați în cărți, Cristian Dumitrescu și Angel Tîlvăr, nu se poate spune nimic. Pentru Angel Tîlvăr ar fi fost o variantă de a candida pe listele PSD Diaspora, însă acestea au fost depuse, deja, fără numele deputatului vrâncean pe ele. Pe de altă parte, s-ar putea ca Oprișan să prefere să promoveze și alți oameni în Parlament. Totul rămâne, deocamdată, la nivelul speculațiilor. Tot secretomanie se înregistrează și la partidul lui Nicușor Dan, cu o prezență timidă spre zero pe plan județean. Se aude că, printre candidații USR Vrancea la alegerile parlamentare din 11 decembrie, s-ar putea găsi un avocat apropiat lui Nicușor Dan – Dumitru Dobrev – născut în Odobești, precum și caricaturistul Constantin Pavel. Și în acest caz sunt doar zvonuri.
Cât privește celelalte formațiuni politice, șansele de a ajunge în Parlament sunt aproape de zero. Toate sondajele de opinie (coroborate și cu rezultatele de la scrutinul local și de la alte rânduri de alegeri) le dau sub pragul electoral de 5%, astfel că este greu de crezut că ANR, PRU, PRM, Ecologiștii sau alții vor reuși să-i încurce pe ceilalți competitori politici.