marți, iulie 23, 2024
AcasăAdjudCampania națională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV ajunge și în...

Campania națională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV ajunge și în Vrancea

Campania națională de promovare a programului de informare #HotărăștePentruViitor, despre vaccinul anti-HPV, își continuă traseul prin țară, în Moldova. Localitatea Tomești, din județul Iași, Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești din județul Vrancea și Cașin, Moinești, Buhuși și Comănești din județul Bacău se numără printre locurile unde, în următoarea perioadă, se vor desfășura sesiuni de informare dedicate părinților. Destinată orașelor mici şi localităților din mediul rural, unde informația medicală corectă și completă nu ajunge ușor, inițiativa #HotărăștePentruViitor se adresează direct părinților, prin întâlniri dedicate, unde aceștia primesc toate informațiile pentru a-i ajuta să ia decizia corectă privind sănătatea copiilor lor, cât și cererea tip pe care să o depună la medicul de familie pentru accesarea programului de vaccinare anti-HPV. Campania este susținută de Ministerul Sănătăţii, coordonată de Institutul Național pentru Sănătate Publică și organizată de Fundaţia Renaşterea şi Asociaţia Mame pentru Mame, în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roşie din România, cu sprijinul MSD și Synevo. Campania continuă după ce, în această săptămână, femei din localitățile Târgu Frumos, Pașcani și Hârlău din județul Iași au beneficiat de sesiuni de informare cu privire la metodele de prevenție și combatere a cancerului de col uterin. În total, în cele trei localități, 90 de părinți de fete cu vârsta intre 11-18 ani au beneficiat de materiale informative, iar un medic de familie, partener al campaniei #HotărăștePentruViitor a explicat beneficiile vaccinării anti-HPV, ca măsură de prevenție a apariției cancerului de col uterin.

Anual, peste 1.500 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare. Cancerul de col uterin reprezintă o prioritate în Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului din România, care a fost promulgat la începutul acestei luni și care va intra în vigoare în ianuarie 2023. Reducerea poverii cancerului de col uterin se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin programe de screening și prin asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice.

În 17 noiembrie 2020, Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) a lansat Strategia Globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, printr-o rezoluție adoptată de 194 de țări. Strategia are ca obiectiv ca până în anul 2030 incidența cancerului de col uterin să scadă și să se mențină sub 4 cazuri noi la 100.000 de femei. Atingerea acestui obiectiv este posibilă dacă sunt îndeplinite 3 ținte esențiale: 90% din fetițe să fie vaccinate împotriva virusului papilloma uman (HPV) până la împlinirea vârstei de 15 ani, 70% din femeile adulte să beneficieze de servicii de screening cu un test performant de două ori în intervalul de vârstă 35-45 ani și 90%  din femeile depistate cu un test pozitiv au  acces la tratamentul leziunilor pre canceroase și al celor maligne. Țările și comunitățile din întreaga lume au marcat această inițiativă, construind coaliții largi de parteneri dedicați eliminării cancerului de col uterin.

Anul acesta, pe 17 noiembrie, Ziua Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin, s-a lansat #HotărăștePentruViitor – Campania națională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV. Organizațiile non-guvernamentale, autoritățile din domeniul sănătății și mediul privat își unesc forțele în cadrul acestei inițiative pentru a duce mesajul pro-vaccinare, pro-prevenție, către părinții din acele comunități rurale sau mic-urbane unde informația medicală corectă și completă nu ajunge ușor. Beneficiile vaccinării anti-HPV sunt transmise, în prima etapă, părinților fetelor cu vârste între 11 și 18 ani, din 10 județe (Constanța, Ialomița, Călărași, Iași, Suceava, Bacău, Vrancea, Neamț, Botoșani, Vaslui). Cancerul de col uterin reprezintă o urgență de sănătate publică în România, anual se înregistrează un număr nepermis de mare de femei cu  cancer de col uterin. Această problemă de sănătate publică are însă soluții, cancerul de col uterin poate fi atât prevenit prin vaccinare, cât și vindecat dacă este depistat în stadii precoce. În calitatea sa de coordonator al programului național de vaccinare și al celui de screening pentru cancerul de col uterin își reafirmă asumarea rolului pe care îl are în fundamentarea politicilor de sănătate publică și în coordonarea și implementarea programelor naționale de sănătate publică și militează pentru  crearea unui cadru funcțional pentru sprijinirea femeilor din România cărora să le oferim acces la informații și servicii de prevenire a cancerului de col uterin. Implicarea activă în acest demers, susținerea lui sub orice formă, reprezintă, pentru noi, asumarea unui angajament în a proteja fetele și femeile din România de această afecțiune care poate fi prevenită. Avem încredere că, împreună, unindu-ne forțele, vom putea consolida și dezvolta un cadru coerent și durabil pentru prevenția cancerului de col uterin” – dr. Carmen Ungurean – coordonator program național de screening pentru cancerul de col uterin, INSP.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcției de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare. Prin programele regionale de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament al cancerului de col uterin, peste 800.000 de femei, provenind în special din grupuri vulnerabile, cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 ani beneficiază de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament și reevaluarea periodică a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică, etc. Testarea gratuită se face în centrele județene de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, sau în cadrul  unităților mobile care vor ajunge în localitățile incluse în program. (comunicat de presă)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu