vineri, mai 17, 2024
spot_img
AcasăSocietateBuna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

Biserica creștină prăznuiește, astăzi, Buna Vestire, sau Blagoveștenia în popor, conform termenului slav). Este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavriil este cel care i-a dat vestea lui Zaharia despre nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, lui Ioachim si Ana despre nașterea Fecioarei Maria, iar lui Iosif, despre nașterea lui Iisus. Arhanghelul Gabriel este considerat îngerul păzitor al lui Iisus în perioada întrupării sale pe Pământ. Acesta i-a apărut lui Iisus în Grădina Ghetsimani pentru a-i da vestea cu ce urma să se întâmple. Tot el a fost acela care a răsturnat piatra de la mormântul lui Iisus și le-a vorbit femeilor despre faptul că Iisus nu mai este acolo.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului. Data acestei sărbători a variat la început: unii o sărbăto­reau în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele biserici din vestul Europei se sărbătorea pe 18 decembrie. Sărbătoarea Bunei Vestiri a fost introdusă la Roma de papa Leon al II lea (681-683). La început, aceasta era doar locală și cu denumirea de sărbătoare a așteptării Nașterii Dom­nului. Va­riația datei de prăznuire a existat în Apus până în secolul XI, când data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică. Numai la armeni Buna Vestire se prăznuiește pe 7 aprilie, în raport cu data veche a sărbătorii Nașterii Domnului (6 ianuarie). În Răsărit însă, data de 25 martie s-a generalizat, probabil, îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită peste tot pe 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a secolului al V-lea. (sursa: crestinortodox.ro)

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta. În popor, sunt mai multe superstiții legate de această zi. De exemplu, Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. De ce Ziua Cucului? Pentru că în această zi are loc primul său cântec, prin care anunță vestirea primăverii. Potrivit tradiției, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”. De Buna Vestire, nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. În această zi este obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol. În anumite zone ale țării este obligatoriu să ai bani în buzunar în această zi. De asemenea, există obiceiul ca în această zi să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit. În această zi, oamenii nu trebuie să se certe, deoarece este mare păcat.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu