Bani pentru sport: un procent de 0,5% din accizele la alcool și tutun va fi direcționat către sport. Un deputat PSD vrea să elimine indemnizațiile pentru artiști și sportivi

0
903
Sportul românesc și-a recuperat sursa de finanțare din taxa pe viciu. Ministerul Tineretului și Sportului va primi 0,5% din valoarea accizelor la alcool și tutun, încasate la bugetul de stat. În plus, a fost aprobat și amendamentul propus de ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, prin care Comitetul Olimpic și Sportiv Român să utilizeze excedentul bugetului propriu pe anul 2019. “Banii revin la sport! Am reușit să reparăm și să corectăm ceea ce fusese luat prin OUG 114 la începutul acestui an. Guvernul liberal, condus de Ludovic Orban, a aprobat proiectul de Lege pentru abrogarea și modificarea celor mai nocive prevederi adoptate fix cu an în urmă în guvernarea PSD prin OUG 114. Proiectul va fi promovat prin angajarea răspunderii în fața Parlamentului! Este un mare câștig pentru noi, pentru sportul românesc pentru că avem nevoie de aceste resurse financiare”, a precizat șeful MTS, Ionuț Stroe.
Totuși, în același timp, președintele Comisiei de Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, Adrian Solomon (PSD), a propus un amendament prin care vrea să elimine indemnizațiile de merit pentru artiști și sportivi, instituite prin Legea 118/2002. Amendamentul PSD nu este susținut de Guvern și de Ministerul Tineretului și Sportului. “Consider că este o mare ticăloșie să lovești în valorile sportului românesc, să târăști sportul în mijlocul unei răfuieli politice. Oamenii care au adus onoare României nu merită o asemenea insultă, ei trebuie apreciați și onorați așa cum se cuvine. Resping categoric această propunere cinică și îi asigur pe oamenii de sport că ne vom bate pentru drepturile lor”, a declarat ministrul Ionuț Stroe.
”Indemnizațiile de merit se acordă pentru sportivii care au obținut cel puțin patru medalii la Campionate Europene, Campionate Mondiale de seniori sau cel puțin două medalii la Jocurile Olimpice, pentru sporturile individuale sau cel puțin o medalie pentru sporturile de echipă la Cupe Europene, Cupe Mondiale, Campionate Europene, Campionate Mondiale de seniori, Jocuri Olimpice. Acestea se mai acordă pentru antrenori, cadre medicale și cercetători, arbitri, precum și alte personalități care au participat la acțiuni externe deosebite de promovare a imaginii României.”, potrivit unui comunicat al MTS.