Averile nejustificate ale condamnaților penal vor putea fi confiscate

0
389
Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede introducerea în Codul penal a confiscării extinse a averilor. Potrivit actului normativ, averea nejustificată a unui infractor condamnat la minimum 4 ani de închisoare poate fi confiscată. Modificările legislative primiseră vot favorabil în unanimitate în Comisia juridică a Camerei Deputaților. Este vorba de modificarea articolului 112 indice 1 din Codul Penal:
  • (1) Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.
  • 2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.
A fost modificat și articolul 249 din Codul de procedură penală, prin introducerea unui nou alineat, astfel încât procurorul va avea obligația de a pune sechestru asigurător pe averea nejustificată a unui inculpat:
  • „În cazul bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse, luarea de către procuror a măsurilor asigurătorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a acestor bunuri este obligatorie”.
Proiectul de lege a fost inițiat de ministrul Justiției din 2017, Ana Birchall, și este cunoscut sub denumirea de „confiscarea extinsă a averilor ilicite”. Proiectul a fost blocat, însă, în Comisia juridică de către PSD pe vremea când era condus de Liviu Dragnea. Modificările propuse transpun în legislația internă prevederi din Directiva 2014/42/UE care vizează îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană. Camera Deputaților a fost for decizional în acest caz, astfel că proiectul va ajunge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.