Autobuzele electrice ar putea ajunge și la Focșani. Primăria trebuie să asigure infrastructura

0
6

Autoritățile locale din Focșani vor aproba în ședința Consiliului Local de joi, 26 iulie, participarea municipiului ca partener în cadrul proiectului “Achiziție de mijloace de transport public-autobuze electrice”, în cadrul Programului Operațional Regional.

Parteneriatul va fi încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care are în intenție să cumpere 340 de autobuze electrice în orașele Timişoara, Iaşi, Piatra Neamţ, Tul­cea, Slobozia, Lugoj, Focșani, Dro­beta Turnu Severin, Constanța, Brăila, Târgu Mureş, Slatina, Alba Iulia, Buzău, Ploieşti, Sibiu şi Sighetu Marmaţiei.

Practic, Ministerul Dezvoltării va achiziționa în numele Primăriei Focșani 20 de autobuze electrice cu lungimea de 10 metri, cinci stații de încărcare rapidă a autobuzelor electrice și alte 20 de stații de încărcare normală a acestor mijloace de transport. Întreaga investiție se ridică la aproximativ 55 de milioane de lei, din care contribuția municipalității din Focșani este de 2%, adică puțin peste un milion de lei.

Din această valoare, doar autobuzele costă 47,6 milioane de lei, în timp ce stațiile de încărcare au o valoare estimată la șase milioane de lei. Pentru a putea beneficia de finanțare, Primăria Focșani trebuie să asigure infrastructura necesară pentru punerea în funcțiune a mijloacelor de transport.

“Autoritățile publice locale trebuie susținute în procesul de îmbunătățire a serviciului de transport public, avându-se în vedere faptul că, în lipsa acestui suport, infrastructura specifică a fost deteriorată și diminuată în ultimii 25 de ani”, potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale.

Ministerul vrea ca până pe 30 iulie Primăria Focșani să trimită toate documentele solicitate, pentru urgentarea efectuării achiziției, respectiv acordul de parteneriat, protocolul de asociere și hotărârea de Consiliu Local privind participarea municipiului în cadrul acestui proiect.