sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăActualitateAstăzi se comemorează victimele accidentelor de circulație

Astăzi se comemorează victimele accidentelor de circulație

Din cauză că accidentele rutiere mortale au devenit un fenomen îngrijorător, Organizația Națiunilor Unite a instituit, în 2005, Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație. Comemorarea a fost stabilită în cea de-a treia duminică a lunii noiembrie. Prin instituirea acestei zile se urmărește atragerea atenției asupra faptului că imprudența în trafic poate pune în pericol viața, sănătatea și banii. În această zi, guvernele, ONG-urile și alte instituții ale statului din țările lumii au obligația de a sensibiliza participanții la trafic cu privire la respectarea normelor rutiere în circulația pe drumurile publice. Șoferii și pietonii deopotrivă trebuie să conștientizeze impactul social, costurile și riscurile pe care le presupun accidentele rutiere. Sunt mulți factori care conduc la producerea accidentelor rutiere: conducerea sub influența alcoolului, depășirea vitezei legale, depășirea neregulamentară sau neacordarea priorității de trecere vehiculelor sau pietonilor care au acest drept, nerespectarea obligației de a purta centura de siguranță și căștile de protecție, precum și infrastructura rutieră precară.
Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății ne indică faptul că 3.400 de oameni mor în fiecare zi pe drumurile din întreaga lume și zeci de mii de persoane sunt afectate pentru tot restul vieții. La nivel mondial, în fiecare an, 1,2 milioane de persoane își pierd viața în trafic, majoritatea fiind tineri. Impactul unor astfel de evenimente este devastator, iar responsabilitatea de a salva vieți pe șosea ne privește pe toți.
În România, potrivit Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație, zilnic pe șosele țării își pierd viața 5-6 persoane, 80% dintre accidente fiind produse în mediul urban, iar 60% sunt din cauza traversărilor neregulamentare, se arată pe site-ul asociației, www.avacromania.ro.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu