AcasăAdministratieAstăzi se anunță o nouă rundă a ”războiului” politic Misăilă&PSD versus consilierii...

Astăzi se anunță o nouă rundă a ”războiului” politic Misăilă&PSD versus consilierii PNL-USR pe marginea bugetului Focșaniului

Primarul Cristi Misăilă a convocat o nouă ședință a Consiliului Local Focșani. Astăzi după-amiază va fi o ședință de îndată, cu aceleași proiecte pe ordinea de zi, respinse de majoritatea PNL-USR în ședințele anterioare. Unul dintre acestea este proiectul bugetului administrației focșănene pe anul în curs, întocmit de primar și de aparatul de specialitate. Consilierii PNL și USR nu au fost de acord cu proiectul inițiat de Misăilă și l-au respins de câteva ori până acum. Ședințele Comisiei de buget și ale plenului Consiliului Local au fost tensionate, cu acuzații reciproce și tonalități înalte. Consilierii l-au acuzat pe primar că refuză dialogul și că folosește cuvinte jignitoare la adresa lor.

În cursul zilei de marți, Cristi Misăilă a organizat o conferință de presă în care a reluat acuzațiile la adresa consilierilor PNL și USR. Edilul șef susține că majoritatea politică din CL Focșani blochează activitatea administrației locale. „Primăria Municipiului Focșani se află în această situație deoarece Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a sistat alimentarea cu sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru că nu a fost aprobat bugetul local în termen de 45 de zile de la publicarea Legii Bugetului de stat pe anul 2023. Din păcate, acest blocaj este generat de consilierii locali PNL – USR care nu votează proiectul de buget pentru Municipiul Focșani. De o lună, de când s-a publicat proiectul de buget, nu am primit absolut niciun amendament, cu excepția celor discutate ieri în cadrul Comisiei de specialitate. Însă și atunci au fost prezentate doar titluri de proiecte, fără detalii concrete despre ceea ce doresc să facă, fără ca aceste amendamente să respecte toate condițiile legale și să fie indicată o sursă de finanțare. Am propus o dezbatere asupra bugetului local încă din 19 ianuarie, cu o săptămână înainte de a publica proiectul de buget însă erau prea ocupați cu pregătirile pentru organizarea balului PNL. Cred că dacă doreau să facă amendamente, atunci se pregăteau așa cum o fac la alte proiecte de hotărâre la care vin cu modificări, puteau apela la sprijinul aparatului de specialitate. Însă nu au făcut acest lucru. Indiferent de șantaje nu voi ceda binele focșănenilor pentru binele unor grupuri sau persoane.”, spune primarul, fără să precizeze, cu exactitate, cine și cum îl șantajează.

La rândul lor, consilierii PNL au respins declarațiile primarului, pe care îl acuză de minciună. ”După ce a dezinformat că nu a primit nicio observație scrisă cu privire la buget, Misăilă a recunoscut că PNL și USR au venit cu idei de proiecte, dar există o problemă cu modul de formulare. Ce-l reține pe primar să pună în proiectul de buget ideile PNL – USR apelând la aparatul de specialitate pe care îl are? Nimic! Punctual, consilierii PNL – USR au propus ca în buget să figureze mai multe investiții și acțiuni menite a răspunde nevoilor focșănenilor, transmise explicit de cei peste 16.000 de oameni care au votat PNL și USR în anul 2020. De exemplu, oamenii din cartierul Gară își doresc panouri fonoizolante între blocuri și calea ferată, își doresc reabilitarea Pasajului Vâlcele, semnalizarea corespunzătoare și iluminarea eficientă a trecerilor de pietoni, o zi specială pentru persoanele cu dizabilități și lista poate continua. Primarul Misăilă nu a fost de acord cu niciuna din propunerile avansate, detaliate în ședințele anterioare ale Comisiei de buget, o dovadă clară că ignoră propunerile consilierilor PNL – USR. Spre finalul conferinței de presă, edilul a scăpat porumbelul: ”𝐒𝐮𝐧𝐭 𝐟𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐏𝐍𝐋 𝐥𝐞-𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐬”. Și atunci de ce nu le include în buget? Pentru că nu vrea! Primarul Misăilă a făcut ce-a făcut și a ajuns în conferință la subiectul care-l doare cel mai mult: îndatorarea municipiului Focșani cu un împrumut de 50 de milioane de lei, pentru că nu a fost capabil în cei aproape 7 ani de mandat să genereze proiecte, investiții și dezvoltare pentru reședința de județ a Vrancei. Invocă faptul că e nevoie de acești bani pentru cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene, dar când a scris proiectele nu a făcut o minimă analiză de impact la acest capitol.”, au transmis consilierii PNL Focșani.
Și viceprimarul Alexandra Tătaru (USR) îl acuză pe primarul Misăilă de minciună și rea-credință. Alexandra Tătaru dă ca exemplu proiectul de reabilitare a Cartierului Bahne, pentru care primarul cere tot mai mulți bani, deși s-au cheltuit, deja, sume importante, iar lucrările de până acum nu sunt mulțumitoare. ”Primarul recunoaște că, mai devreme de trei ani, nu există nicio șansă ca oamenii care locuiesc aici să beneficieze de străzi și locuri de parcare civilizate, iar pentru acest lucru vrea să îndatoreze din nou populația, după ce vechiul credit de 70 de milioane de lei l-a risipit împărțindu-l prietenilor și cumetrilor constructori. Doar pentru acest an are nevoie de 48 de milioane de lei în buget pentru asigurarea lucrărilor de cofinanțare la proiectele europene, bani pe care nu-i are. Prin urmare, așa zisa plafonare a salariilor prin care spune că ar fi făcut o economie la buget pe care să o folosească la lucrările de infrastructură e doar un balon de săpun și o scuză ieftină pentru a-și ascunde neputința.”, susține viceprimarul USR.
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu