Arhiepiscopul Ciprian a sfințit o biserică renovată din Dumbrăveni

0
223

Biserica Parohiei Dumbrăveni din Protoieria Focșani II, județul Vrancea, aflată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, a fost sfințită duminică, 23 mai 2021, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Cu această ocazie, lăcașul de închinare a primit al doilea hram: Buna Vestire. Rânduiala de târnosire a bisericii la exterior și în interior, prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu aghiasmă, a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Chiriarhul locului, împreună cu un sobor de șase preoți și doi diaconi. La final, s-a oficiat și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii sfântului lăcaș, trecuți la cele veșnice. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

În omilia duminicală, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat pasajul evanghelic referitor la vindecarea slăbănogului de la Vitezda (Ioan 5, 1-15). „Prin minunea vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda, Mântuitorul Hristos a dorit să ne învețe că, atunci când suntem singuri și simțim că ne-au părăsit toți, până și rudeniile sau prietenii, Dumnezeu nu ne părăsește niciodată. Într-adevăr, acel slăbănog era abandonat de toată lumea, însă Dumnezeu, Care îi știa adâncul inimii, credința, speranța și răbdarea în suferință, S-a dus El în întâmpinarea celui bolnav, știind că era așteptat de 38 de ani. Astfel, Hristos Domnul a devenit Omul de care avea atâta nevoie slăbănogul, pentru a se face bine. În ceea ce ne privește, dacă se întâmplă ca semenii noștri să ne părăsească, din varii pricini, să nu uităm că Dumnezeu este și va fi totdeauna alături de noi, chiar și atunci când avem impresia că ne-ar fi abandonat; în astfel de situații, ar fi benefic pentru noi să ne cercetăm conștiința și să vedem dacă nu cumva tocmai noi L-am îndepărtat pe Dumnezeu din viața noastră. Însă Mântuitorul ne încredințează că El este totdeauna lângă noi, în mijlocul nostru și, mai mult decât atât, vrea să sălășluiască în noi, iar aceasta depinde, desigur, de înțelepciunea și voința noastră de a-I deschide ușa inimii și a-L primi în intimitatea sufletului nostru, pentru a se adeveri cuvântul Său că «Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru» (Luca 17, 21), a menționat Înaltpreasfinția Sa.

Pentru munca depusă la renovarea bisericii, preotul paroh Emil Popescu a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, cei care au contribuit la realizarea lucrărilor de înfrumusețare a lăcașului de cult au primit icoane și Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”. Construcția bisericii Parohiei Dumbrăveni a început în anul 1929, la inițiativa ctitorilor Marin și Maria Nicolaescu din orașul Corabia, județul Olt, și a fost finalizată în 1949. În perioada 2010-2021, lăcașul de rugăciune a trecut printr-un amplu proces de consolidare și reabilitare, fiind împodobit cu pictură nouă, în tehnica frescă, prin purtarea de grijă a actualului paroh, ajutat de membrii Consiliului și Comitetului parohial, cu sprijinul financiar al credincioșilor din localitate și din împrejurimi. (Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei)