Aproape 300 de tipuri de măști au fost identificate ca neconforme până acum

0
410

InfoCons a realizat un studiu cu privire la alertele emise prin Sistemul de alertă rapidă european, cu privire la numericul măștilor de protecție neconforme. Conform datelor colectate, în prezent sunt 285 tipuri de măști neconforme, raportate în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021. Din punct de vedere al țărilor care au emis alertele situația este următoarea: 25 % au fost emise de Belgia, 66 % au fost emise de Germania, 85 % au fost emise de România. Situația integrală poate fi vizualizată AICI.

Din punct de vedere al țării de proveniența a măștilor neconforme ce au făcut obiectul acestor alerte situații este următoarea: 50% Republica Populară Chineză, 33% necunoscută, 22 % Turcia. Situația integrală poate fi vizualizată AICI. Din punct de vedere al contrafacerii măștilor: 50 % nu este cunoscut faptul dacă sunt nu nu contrafăcute; 8 % sunt contrafăcute; 40% nu sunt contrafăcute. Studiul integral poate fi vizualizat AICI.

Maăștile de tip  FFP2

Măștile de tip filtre de particule, așa cum sunt descrise de către standardul SR EN 149_Al, sunt de tip FFPI, FFP2 si FFP3. Capacitatea de filtrare a acestora se determina pentru particule cu dimensiunea medie de 0,3µm, iar valorile minime prevazute sunt de 80% (pentru FFP1); 94% (pentru FFP2); 99% (pentru FFP3). De regulă, măștile de tip FFP2 și FFP3 sunt prevăzute cu valve de expirație. Prezența acestor valve asigură doar protecția celui care poartă masca față de aerosolii din atmosferă, însă aerul expirat (potențial contaminat) nu este filtrat înainte de a fi eliberat în atmosferă. Marcarea acestor măști se face pe cea mai mică unitate de ambalare sau direct pe mască. Principalele informații ce trebuie să se regăsească sunt:

– numele, marca comercială sau orice alt mijloc de identificare a producătorului sau distribuitorului;

– marcarea de identificare a tipului: se precizează clasa corespunzătoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmată de un spațiu liber și apoi: ,,NR’, atunci când semi-masca filtrantă împotriva particulelor este limitată la utilizare într-un singur schimb. Lista măștilor de tipul KN95 – FPP2 care fac obiectul alertelor poate fi vizualizată AICI.

’Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație!”, a transmis Sorin Mierlea, președintele InfoCons.Surprize La Domicliu Focsani
Comandă o Surpiză la Domicliu ! Livrăm în toată Vrancea, la Data și Ora Stabilită de Tine!