miercuri, mai 8, 2024
AcasăActualitateAPIA Vrancea adună cererile pentru subvenția unică de plată

APIA Vrancea adună cererile pentru subvenția unică de plată

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vrancea lucrează la înregistrarea cererilor pentru subvenția unică de plată pentru terenuri și animale. Zilnic se procesează zeci de cereri la sediul APIA Vrancea din Focșani precum și la cele 6 centre locale din Adjud, Dumbrăveni, Panciu, Vidra, Vulturu și Focșani. Până astăzi, funcționarii APIA au reușit să adune 4.454 de cereri, adică un procent de peste 18% din totalul suprafeței estimate a intra în plată de circa 175.000 de hectare. ”Am reușit să demarăm mai repede acțiunea în acest an. În prima săptămână a lunii martie ne-am ocupat de organizare și pregătire iar din 7 martie am început recepționarea primelor cereri. Se lucrează și peste program, ca de fiecare dată, atât la centrul județean cât și la cele 6 centre locale. Este o situație bună la noi, Vrancea fiind pe locurile 15-16 la nivel național în ceea ce privește cererile primite. În privința numărului de fermieri, ne situăm undeva pe locurile 17-18-19 în clasamentul județelor. Noi avem un județ complicat, cu mai multe probleme din cauza specificului geografic, cu mari suprafețe în zonele de deal și de munte”, a declarat directorul executiv al APIA Vrancea, Octavian Vieru.
Funcționarii APIA Vrancea întâmpină dificultăți în ceea ce privește întocmirea dosarelor pentru subvenții. Ei reclamă faptul că fermierii vin la sediile instituției cu documente incomplete, lucru ce ar trebui rezolvat la nivelul primăriilor din fiecare localitate. De aici și orele lungi petrecute de majoritatea fermierilor pe holurile și în birourile Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. ”Dacă oamenii ar avea toate documentele necesare, completate corect, atunci nu ar sta mai mult de 10 minute la noi. Dar cei mai mulți nu vin cu actele pregătite iar funcționarii noștri trebuie să facă treaba celor de la primării. Primarii și angajații primăriilor au obligația de a le oferi fermierilor documentele necesare, corect întocmite, pentru a nu se mai crea confuzii. Unii au înțeles să se implice, și-au cumpărat chiar și sistem GPS, noi vrem să îi ajutăm, să instruim oamenii, numai ei să înțeleagă și să fie receptivi”, a precizat directorul executiv al APIA Vrancea, Octavian Vieru.
Fiecare producător agricol primește acasă o scrisoare ce conține informații cu privire la documentele necesare, dar și ora la care să se prezinte la APIA pentru depunerea cererii. Sunt, însă, mulți fermieri care nu respectă termenul și nu vin cu documentele clare de la primării. Până pe data de 15 mai, cererile se înregistrează fără penalități. După această dată, se aplică penalizări de 1% pe zi.

ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu