Apel al autorităților vrâncene pentru respectarea măsurilor de prevenire și combatere a răspândirii coronavirusului

0
878

Prefectul Gheorghiță Berbece atrage din nou atenția asupra necesității de a respecta cu strictețe măsurile instituite de autorități pentru prevenirea și limitarea riscului de răspândire a infecției cu noul coronavirus, pentru aceasta fiind necesară cooperarea și implicarea cetățenilor, respectând regulile și anunțând autorităților abaterile sesizate. Până în acest moment, Direcția de Sănătate Publică a aplicat 5 amenzi, a câte 10.000 de lei, pentru nerespectarea autoizolării la domiciliu. Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a dat asigurări că verificarea respectării măsurilor de izolare/ carantină este principala sarcină a poliției vrâncene în toată perioada următoare. De asemenea, se efectuează controale pentru a se verifica suspendarea activității de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și non-alcoolice, organizate de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației, cu excepția activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și non-alcoolice, care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum și cele de tip  „drive-in‟, ,,room-service‟ sau livrare la client. Facem precizarea că, potrivit articolului 352 din Codul Penal, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

În momentul remiterii acestui comunicat, în Vrancea existau 38 de persoane în carantină, 829 în izolare, fiind diagnosticate doar 2 persoane ca fiind purtătoare a virusului COVID-19. Instituția Prefectului județului Vrancea, Direcția de Sănătate Publică și celelalte instituții cu atribuții în domeniul gestionării situației create de noul coronavirus, repetă recomandările către cetățeni:

– Evitați deplasările care nu sunt neapărat necesare.

– Evitați, în special persoanele în vârstă și copiii, staționările și plimbările în parcuri. Stați acasă!

– Mențineți distanța fizică de minimum 1,5 metri de altă persoană; dacă folosiți transportul în comun, evitați să stați față în față cu alte persoane.

– Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

– Igienizați-vă mâinile cât mai des posibil și obligatoriu atunci când reveniți la domiciliu; de preferat, folosiți prosoape de hârtie pentru a vă șterge mâinile; nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile neigienizate.

– Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.

– Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă. (Instituția Prefectului Județul Vrancea)