Aparatură de milioane de lei pentru ambulatoriul spitalului din Panciu

0

Ambulatoriul integrat al Spitalului Orășenesc Panciu beneficiază de aparatură modernă, de ultimă generație, datorită proiectului cu finanțare europeană „Modernizarea și dotarea cu echipamente de spacialitate a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Panciu, județul Vrancea“, investiție implementată de către Primăria Orașului Panciu.

Recent, Comisia Națonală pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a autorizat punerea în funcțiune și utilizarea mamografului și a osteodensiometrului, două dintre cele mai importante echimamente medicale achiziționate cu fonduri europene.

 „În prezent, putem spune că am obținut toate avizele necesare pentru punerea în funcțiune a tuturor echipamentelor din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Orășenesc Panciu. Cele mai recente avize de la CNCAN sunt pentru mamograf și osteodensiometru“, precizează primarul Iulian Nica.

 Cele două aparate au intrat în uz încă din luna septembrie, iar performanțele lor sunt apreciate atât de pacienți, cât și de medicii specialiști.

 „Mamograful este deja solicitat de către paciente. Vorbim despre un aparat superperformant, de care suntem foarte mulțumiți, pentru că ne ajută la stabilirea unui diagnostic exact și corect“, a declarat Ana Copaciu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie.

            O dată cu implementarea proiectului de modernizare a Ambulatoriului Integrat a fost creat și un cabinet de Gastroenterologie, dotat cu un aparat marca Stortz (proveniență Germania), ce permite nu numai diagnosticarea bolilor, ci și prelevarea de probe pentru biopsii sau teste rapide pentru detectarea infecției cu Heliobacter pylori.

„Aparatul permite endoscopie diagnostică și terapeutică. Poate fi folosit atât pentru endoscopie superioară, cât și pentru endoscopie inferioară. Cu ajutorul lui se pot preleva biopsii, se pot face polipectomii, precum și teste rapide pentru detectarea infecției cu Heliobacter pylori“, a afirmat Claudia Vasiliu, medic specialist gastroentorolog.

Proiectul Modernizarea și dotarea cu echipamente de spacialitate a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Panciu, județul Vrancea“ a beneficiat de un buget total de 6.621.596,20 lei, din care asistența financiară nerambursabilă a fost de 5.218.667,74 lei, contribuția locală fiind de 106.503,42 lei. Investiția a vizat modernizarea clădirii existente și crearea condițiilor pentru desfășurarea optimă a activității medicale, dar și dotarea ambulatoriului integrat cu aparatură la standarde europene.

          spital-panciu-1  Echipamentele medicale au fost repartizate pe specialități, după cum urmează:

  • Secția Chirurgie: măsuță instrumente, oscilometru, electrocauter, electrocardiograf cu interpretare și spirometru, aspirator chirurgical, lampă scialitică, lupă chirurgicală, aspirator de secreții, defibrilator, kit instrumentar chirurgie, EKG BTL-08 LC plus diag soft, spiro pt EKG;
  • Secția Obstetrică-Ginecologie: ecograf portabil, masă ginecologică, autoclav, monitor fetal, videocolposcop, masa înfășat, kit instrumentar, EKG BTL-08 plus diag soft, spiro pt EKG;
  • Secția Interne: gastroscop, colonoscop, stetoscop Littman, masă instrumente, tensiometru, pulsoximetru PM-60, masă de consultație 1300/2p1m, EKG BTL-08 LC plus diag soft, Spiro pentru EKG, soft test de efort;
  • Radiologie și Imagistică Medicală: densiometru osos, mamograf, ecograf 3D/4D, aparat developat filmat
  • Laborator analize medicale: microscop optic, baie de flotație, sistem de includere la parafina, histoprocesor, etuvă, frigider, hotă protecție, kit laborator analize;
  • Chinetoterapie/Fizioterapie/Recuperare: cântar, aparat, aparat electroterapie, aparat ultrasunet, aparat parafină, aparat megnetodiaflux.

            Primarul Iulian Nica precizează faptul că, de la sfârșitul anului 2015, trei secții ale Spitalului Orășenesc beneficiază de echipamente medicale de înaltă performanță, datorită unui proiect de investiții, derulat de Primăria Orașului Panciu. Este vorba despre secțiile Radiologie, Chirurgie și Sterilizare, care au primit aparatură în valoare de 1.670 mii lei.

Secția Chirurgie a fost dotată cu o masă de operație, un electrocauter și un aparat de anestezie, în timp ce pentru secția Sterilizare a fost achiziționat cumparat un sterilizator. La Imagistică și Radiologie a fost adus un aparat Roengen scopie și grafie cu developeză automată, care înlocuiește vechiul aparat, uzat fizic și moral“, a declarat primarul Iulian Nica.

Edilul-șef afirmă că toate investițiile implementate de către Primăria Orașului Panciu la Spitalul Orășenesc au ca scop îmbunătățirea serviciilor medicale oferite cetățenilor și crearea condițiilor optime pentru exercitarea actului medical de către medicii și asistenți.

 „Obiectivul nostru este de a transforma Spitalul Orășenesc Panciu într-o unitate medicală performantă, care să ofere tuturor cetățenilor din Panciu și din întreaga Vale a Șușiței servicii de calitate și posibilitatea de a primi un diagnostic exact fără a fi nevoiți să se deplaseze pentru acest lucru la alte spitale din județ sau din țară. De asemenea, prin dotările la standardele europene, cu aparatură de ultimă generație, oferim posibilitatea medicilor și personalului de specialitate să-și execite meseria în cele mai bune condiții. Avem deja medici noi, în Ambulatoriul Integrat și dorim ca lor să li se alăture și alți medici tineri. Pentru ei, Primăria Orașului Panciu va construi și locuințe de serviciu, pentru a-i stabiliza în comunitatea noastră“, a spus primarul Iulian Nica.

Biroul de Presă al Primăriei Orașului Panciu