ANSVSA: nu există evidenţe care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului

0
294

Pentru o informare corectă şi pentru a limita manifestările nejustificate în rândul populaţiei, precum teama şi stările de panică generate de suspiciunea că alimentele de origine animală şi nonanimală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru coronavirus, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vine în sprijinul consumatorilor cu o serie de lămuriri bazate pe date ştiinţifice.
Astfel, în conformitate cu publicaţiile Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară(EFSA) şi a altor instituţii la nivel mondial(FAO, OMS) care monitorizează răspândirea coronavirusului, nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului.
Reglementările legislative europene şi naţionale în domeniul siguranţei alimentelor se aplica la fel ca şi până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor şi bunelor practici de fabricaţie şi igienă de către operatorii economici din toate etapele de producţie, manipulare, transport şi comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piaţă a unor alimente sigure. De asemenea, respectarea cu stricteţe de către personalul lucrător din sectorul alimentar, a bunelor practici de igienă personală elimină posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare pe care le manipulează sau suprafeţele din cadrul unităţii.
Practicile utilizate pentru comercializarea alimentelor cum ar fi porţionarea, felierea, expunerea spre comercializare, etc. realizate cu respectarea condiţiilor de igienă nu costituie un pericol în ceea ce priveşte posibilitatea de transmitere a coronavirusului. Operatorii din sectorul alimentar şi-au stabilit ghiduri de bune practici, iar ANSVSA desfăşoară activităţi de control pentru a verifica modalitatea în care cerinţele privind siguranţa alimentelor sunt respectate. (Serviciul Comunicare şi Logistică Documentară, ANSVSA)

loading...