marți, mai 28, 2024
AcasăActualitateANPC va putea amenda cu 200.000 lei furnizorii de energie și gaze...

ANPC va putea amenda cu 200.000 lei furnizorii de energie și gaze care nu aplică plafoanele și compensările stabilite de Guvern

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va avea, în continuare, un rol important în verificarea modului în care furnizorii de energie electrică și gaze naturale respectă măsurile de plafonare și compensare în ceea ce privește întocmirea facturilor lunare către clienți. Prin noua OUG adoptată marți, ANPC va putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei. La momentul actual, plafonul de sancțiune contravențională este de 50.000 de lei. „Am dat posibilitatea Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului să facă verificările pe text de lege specializat şi să poată aplica amenzi de până la 200.000 de lei pentru încălcarea prevederilor acestei legi – practic, pentru neaplicarea plafoanelor şi a compensărilor din lege. Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii să fie obligaţi să refacă toate facturile. Ei sunt obligaţi să refacă absolut toate facturile pe care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii prezente”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după ședința de marți a Executivului. De asemenea, ANRE poate aplica sancţiuni de până la 400.000 de lei.

Ministrul Energiei a precizat că prevederile ordonanţei de urgenţă privind preţurile suportate de consumatorii casnici şi cei non-casnici la energie şi gaze naturale nu pot fi aplicate retroactiv. „Mi-aş fi dorit – şi am tot anunţat – ca această ordonanţă, dacă s-ar putea, să o aplicăm şi în noiembrie şi decembrie. Din păcate, astăzi am întrebat încă o dată în şedinţa de guvern – a fost un răspuns al Ministerului Justiţiei foarte clar. Nu putem să o aplicăm retroactiv.”, a spus Virgil Popescu. Totuși, Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, o altă ordonanță de urgență care prevede obligativitatea furnizorilor de energie și gaze de a reface toate facturile întocmite fără luarea în calcul a plafonării şi compensării.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu