ANPC: probleme constatate și sancționate la comercializarea produselor congelate

0
83
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, prin structurile sale teritoriale, a desfășurat, la nivel național, acțiuni de control care au vizat modul de respectare a prevederilor legale la comercializarea în vrac a produselor congelate. Au fost verificați 219 operatori economici, constatându-se abateri la 111 dintre aceștia (50,6%).
Măsuri dispuse :
  • oprirea temporară de la comercializare a cantității de 1996 kg produse, în valoare de  19514 lei, până la remedierea neconformităților constatate;
  • oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a cantității de 1213 kg produse, în valoare de circa 10480 lei, care erau improprii consumului uman;
  • aplicarea de 120 sancțiuni contravenționale, dintre care 51 avertismente și 69 amenzi, în valoare de 410500 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.
Principalele abateri constatate:
• comercializarea produselor congelate care prezentau modificări organoleptice: produse cu arsuri de congelare, acumulări de gheață în ambalaj, deformate, cu aspect, culoare, consistență nespecifice produsului;
• comercializarea produselor alimentare cu data durabilității minimale depășită;
• neîncadrarea în cantitatea netă sau cu ambalaje rupte, deteriorate, care nu asigurau etanșeitatea produselor;
• pește congelat și produse congelate din pește, depozitate necorespunzător;
• lipsa informațiilor obligatorii ce trebuie înscrise: lipsa elementelor de identificare-caracterizare, lipsa informațiilor privind perioada în care alimentele congelate rapid pot fi păstrate de cumpărător, temperatura de păstrare și/sau tipul de echipament care este adecvat păstrării, lipsa traducerilor în limba română, lipsa inscripționării, pe ambalaj, a sintagmei “A nu se recongela după decongelare”, lipsa denumirii și/sau a adresei producătorului/ distribuitorului/ importatorului;
• neînscrierea ingredientelor alergene și a informării că provin din produs congelat:
– neafișarea ingredientelor alergene la produsele alimentare congelate comercializate vrac: șnițel format pregătit, pârjoale vegetale, fantezie cu legume;
– se comercializau covrigi cu semințe (susan/floarea soarelui) fără a avea afișat la raft prețul/buc și prețul/kg, ingredientele alergene și informarea că provin din produs congelat;
– se comercializau ștrudele cu vișine, fără a se informa asupra ingredientelor alergene și faptul că provin din produs congelat;
– se comercializau gogoși cu fructe, gogoși cu ciocolată, fără a fi afișat la raft prețul/buc și prețul/kg, ingredientele alergene și informarea că provin din produs congelat;
– se comercializau gogoși cu glazură cacao cu elemente de identificare incomplete, respectiv ingredientele alergene și faptul că provin din produs congelat.
• înscrierea pe etichete/ ambalaje a unor informații eronate sau mențiuni care puteau induce în eroare consumatorii:
– trunchi de merluciu cu inscripție pe etichetă ”0% glazură”, iar vizual produsul prezenta strat de gheață, ca urmare a întreruperii lanțului frigorific;
– file de pangasius cu glazură mai mult de 20% față de cât declară producătorul;
– baby hering și șprot congelat  pe a căror etichetă de raft era menționată țara de origine Polonia, dar, conform mențiunilor de pe ambalajul colectiv, țara de origine este Letonia;
– cod alb congelat (trunchi fără piele) avea declarat pe eticheta de prezentare ”glazură gheață 20%,” deși producătorul nu declară;
• nerespectarea condițiilor de depozitare recomandate de producători sau lipsa monitorizării temperaturilor;
• abateri privind afișarea prețurilor;
• grafice de temperatură necompletate;
• la comercializarea în vrac a produselor alimentare congelate s-a constatat că la vitrină lipseau mănușile de unică folosință. (Biroul de presă, ANPC)