sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăStiri InterneANPC: atenție la bijuteriile contrafăcute!

ANPC: atenție la bijuteriile contrafăcute!

Un pericol real la achiziționarea bijuteriilor din metale prețioase îl reprezintă contrafacerile.
Contrafacerile în domeniul metalelor prețioase sunt multe și pot îmbrăca diferite forme precum:
-Imitațiile: există mai multe metale și aliaje ce pot semăna vizual cu metalele prețioase. Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare și un ochi mai experimentat decât al consumatorului obișnuit, dacă nu se realizează o analiză specifică. La fel ca și în cazul metalelor prețioase, există o serie de contrafaceri întâlnite în domeniul pietrelor prețioase. Îmbrăcând forme chimice diverse, de la banale sticle și materiale reproduse sintetic, toate aceste imitații sunt periculoase întrucât sunt aproape imposibil de depistat fără o analiză riguroasă de laborator. În sens larg, absolut orice piatră care nu este ce susține descrierea sa, reprezintă o imitație.
-Umpluturile: uneori construcția sau model unei bijuterii prezintă cavități ce pot fi umplute în mod nepermis cu metal comun, cu metal prețios cu titlu inferior sau chiar cu alt metal prețios decât cel de la suprafață. Aceste cavități sunt închise cu abilitate, umplutura nepermișă devenind practic „invizibilă” ochiului neavizat. Dacă un obiect din metal prețios are și elemente din metal comun sau oțel, datorate design-ului, orice producător serios specifică pe aceste elemente componente cuvântul „METAL” sau „STEEL”.
-Acoperirile: există obiecte din metal comun acoperite cu un strat subțire de metal prețios. Aceste obiecte nu pot fi depistate decât după o analiză a obiectului de către specialiști.
-Copii după mărci celebre: BMW, Mercedes, bijuterii umplute cu pilitură de metal comun sau bijuterii cu interior de metal comun și exterior de aur. (Paul Anghel, director general ANPC)

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu