Analizele de laborator au confirmat virusul pestei porcine africane la gospodăria din Lespezi

0
36

În data de 27.10.2018, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la 2 porci dintr-o  gospodărie situată în localitatea Lespezi, comuna Homocea, județul Vrancea. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodăria  din localitatea Lespezi, comuna Homocea, județul Vrancea a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus conform planului de măsuri adoptat eliminarea porcilor din exploatație, ecarisarea carcaselor și instalarea filtrelor rutiere. D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic. (Serviciul Comunicare și Logistică Documentară, ANSVSA)

La ora 16.00 va avea loc o ședință a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor Vrancea, urmată de o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Cel mai probabil, se va lua decizia sacrificării tuturor porcilor de la gospodăria unde s-a descoperit virusul. Un porc a murit deja și mai sunt alte 4 animale care vor fi sacrificate.