vineri, mai 31, 2024
AcasăSocietateAnaliză: Procentul copiilor obligați la diverse forme de exploatare sexuală e în...

Analiză: Procentul copiilor obligați la diverse forme de exploatare sexuală e în scădere

Procentul copiilor obligați la diverse forme de exploatare sexuală este în scădere, de la 84% în 2020 la 81% în 2021, la 72% în 2022, arată raportul realizat în cadrul proiectului Prevenire, Advocacy și Conștientizare împotriva Traficului de Copii- PACT. CO. Principalele județe de exploatare sunt Dolj, Bacău, București, Timiș, iar principalele țări de exploatare sunt Italia, Marea Britanie, Germania, Spania.. Raportul a  fost prezentat de către cercetătorul Alexandru Gulei, director executiv la Asociația Alternative Sociale, în cadrul conferinței “Copiii, victimele traficului de persoane” – REACT&PACT.CO – care s-a desfășurat, joi, 18 mai, la Palatul Parlamentului.

În ciuda datelor în scădere, majoritatea participanților la studiu au fost de părere că statisticele disponibile nu reflectă adevărata dimenisune a fenomenului. Printre cauze, se află faptul că nu sunt înregistrate date cu privire la faptele penale asociate traficului de minori care au dus la identificarea de copii victime. Sunt situații în care acești copii au fost identificați în cursul cercetării altor tipuri de infracțiuni, cum ar fi pornografia infantilă, trafic de droguri etc. Raportul a prezentat cauzele și factorii care afectează identificarea copiilor vitime, dar și soluții practice pentru optimizarea identificării copiilor victimă, îmbunătățirea colaborării interinstituționale și furnizarea de servicii de asistență de calitate. Sumarul raportului  poate fi găsit în corpul mailului și pe siteul www.cado.org.ro.

Conferința, organizată de Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO), în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB), a marcat finalizarea proiectului ReAct – Reformă si acțiune pentru apărarea drepturilor copiilor victime ale traficului uman, în sistemul de justiție, desfășurat în perioada martie 2021- aprilie 2023, dar și lansarea noului proiect PACT. CO., derulat în perioada iunie-iulie 2023. Ambele proiecte se bucură de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, și au în centrul atenției minorul, victimă a traficului de persoane. La conferință au participat, în ordinea intervențiilor, Laura Vicol, deputat PSD, președinta Comisiei Juridice, Gabriela Firea, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Simina Tulbure, deputat REPER, Cerasela Bănică, secretar de stat, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Isabela Mihalache, președinta CADO, Silvia Tăbușcă, președinta Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), Vasile Gafiuc, președinte IPSB. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai mai multor DGASPC-uri din țară, ONG-uri de profil, ambasade și jurnaliști.

ReAct a inclus, în principal, realizarea unei cercetări despre situația în justiție a copiilor care sunt victime ale traficului de persoane, implementarea unei campanii naționale și europene de advocacy pentru schimbarea prevederilor legale privind protecția victimelor minore în cadrul procedurilor penale, realizarea unei campanii de conștientizare despre situația minorilor ca victime ale traficului în sistemul de justiție și pregătirea profesioniștilor implicați în audierea minorilor potrivit standardelor europene. PACT.CO își propune îmbunătățirea serviciilor acordate victimelor traficului de minori prin acțiuni de watchdog, de advocacy, de modificarea cadrului de politici publice la nivel național și regional, de conștientizare a victimelor/ potențiale victime, și de pregătire a profesioniștilor din sistemul de protecție a copilului.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în anul 2021, în Uniunea Europeană victimele traficului uman a crescut cu 10%, 59% dintre victime fiind cetățeni ai Uniunii Europene, România și Bulgaria deținând primele locuri cu cele mai multe victime cetățeni europeni. Potrivit Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în anul 2021, 56% dintre victimele înregistrate oficial sunt minori, cu vârsta cuprinse între 12 și 17 ani (89%) , fetele fiind cele mai afectate (90%),  forma principală de exploatare fiind cea sexuală. ONG-urile din domeniu și instituțiile internaționale atrag atenția că în realitate numărul victimelor minore este mult mai mare decât cel raportat oficial. De asemenea, ANITP raportează că ponderea victimelor beneficiare de servicii de asistență în 2021 este de 62% din cele identificate pe parcursul aceluiași an.

Acest demers a avut loc în cadrul proiectului PACT.CO- Prevenire, Advocacy, Conștientizare împotriva Traficului de Copii, derulat de Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. (comunicat de presă)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu