duminică, mai 12, 2024
spot_img
AcasăStiri InterneAmenzile plătite de stat pentru depozitele de deşeuri neautorizate vor fi recuperate...

Amenzile plătite de stat pentru depozitele de deşeuri neautorizate vor fi recuperate de la vinovaţi

Ministrul Mircea Fechet anunță că se pregătește o ordonanță de urgență prin care amenzile europene plătite de stat pentru neînchiderea gropilor de gunoi vor fi recuperate de la vinovați. ”Dacă plătim amenzi din cauza unei primării, primăria să plătească cuantumul acelor amenzi, pentru că nu e obligat nimeni de la bugetul de stat să de suporte. Dacă plătim din cauza unei societăți comerciale, să ne putem îndrepta împotriva acelei societăți comerciale. România plătește aproximativ 600 euro zilnic pentru fiecare din cele 31 de depozite rămase neînchise, adică 18.000 euro stoc”, a spus ministrul.

Ministrul Mediului a amintit că, inițial, au fost identificate 101 depozite neconforme. Ulterior, în 2018, când România a fost prima dată condamnată, au rămas 68 iar la finalul anului 2023 mai existau 31 astfel de depozite neconforme. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a constatat că România nu a închis încă 31 de situri neautorizate pentru exploatare și obligă România la plata unei sume forfetare de 1,5 milioane de euro precum  şi a unei penalităţi cu titlu cominatoriu de 600 de euro pe depozit de deşeuri şi pe zi de întârziere. La stabilirea cuantumului penalităţii cu titlu cominatoriu, Curtea ia în considerare gravitatea încălcării, durata acesteia şi capacitatea de plată a României.

„Fie că discutăm despre persoane fizice sau juridice, unele aflate în procedura insolvenţei sau a falimentului, fiecare leu din amenzile pe care statul român le plăteşte va fi recuperat. Este mesajul pe care doresc să-l transmit mai ales titularilor obligaţiilor de mediu, mai ales celor care au avut la dispoziţie 30 de ani să ecologizeze aceste depozite şi nu au făcut-o, le spun că nu este târziu încă să îşi respecte aceste obligaţii. În lipsa acţiunilor, statul român va fi nevoit să îi exproprieze. (…) Respectivele persoane fizice sau juridice vor plăti nu doar costurile ecologizării (însemnând studiul de fezabilitate, lucrările de execuţie etc), ci şi penalităţile pe care statul român le va plăti către Comisia Europeană”, a explicat Mircea Fechet. (sursa: Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu