Alertă națională din cauza virusului gripal

0
356

Grupul de specialişti constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii a stabilit primele măsuri care trebuie aplicate în contextul alertei legate de infecţia cu noul coronavirus. Specialiştii în domeniu au stabilit trei categorii de măsuri care vor fi aplicate în aeroporturile internaţionale şi unităţile sanitare pentru prevenirea, limitarea îmbolnăvirilor şi tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus.
Astfel, au fost nominalizate unităţile sanitare care vor primi pacienţi pentru asigurarea asistenţei medicale, care vor fi spitalele de boli infecţioase din Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj iar în Bucureşti – INBI „Matei Balş” şi SCBIT „Victor Babeş”). Toate unităţile sanitare au obligaţia să asigure personalului medico-sanitar substanţele dezinfectante pentru mâini şi pentru suprafeţe în cantităţi suficiente, iar personalul medico sanitar din toate UPU / CPU / camere de gardă vor avea obligaţia ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecţie specific (masca şi mănuşi).
Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către INBI „Matei Balş” unde vor fi izolate pentru asistenţă de specialitate (izolare, diagnosticare şi tratament). Pacienţii suspecţi vor fi izolaţi în condiţiile necesare pentru bolile infecţioase cu transmitere aerogenă şi cu respectarea precauţiunilor universale. INBI „Matei Balş” va redacta protocolul de diagnostic şi tratament care va fi pus la dispoziţia centrelor nominalizate. Pentru capacitatea de identificare şi diagnostic rapid a cazurilor, unităţile sanitare desemnate vor achiziţiona teste de diagnostic recomandate de OMS.
În aeroporturile internaţionale, vor fi distribuite călătorilor materiale de informare la intrarea în ţară referitoare la simptomatologie. De asemenea, se recomandă asigurarea asistenţei medicale în regim de permanenţă, unde vor fi îndrumaţi pasagerii cu simptomatologie respiratorie / febră. Tot în aeroporturile internaţionale, specialiştii de sănătate publică recomandă achiziţia de scannere termale în vederea identificării persoanelor care pot prezenta simptomatologie specifica. Acest plan de măsuri va fi actualizat în funcţie de evoluţia şi recomandările transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Comisia Europeană. (comunicat Ministerul Sănătății)