Alegerea viceprimarilor municipiului Focșani, un proiect … născut respins (?)

0
361

Primarul Cristi Misăilă a introdus pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Focșani de joi, 26 noiembrie, proiectul de hotărâre privind alegerea viceprimarilor municipiului Focșani. La acest moment, proiectul pare a avea șanse zero de adoptare. Discuțiile politice dintre partide sunt împotmolite (și) la acest subiect. Echipele de negociere dintre PNL și USR-PLUS nu s-au întâlnit decât o singură dată, acum mai bine de o lună, pentru a discuta problema viceprimarilor. De atunci, fiecare așteaptă ca cealaltă parte să mai facă un pas. Ceea ce nu s-a întâmplat până astăzi.

Configurația politică a Consiliului Local Focșani, rezultată după alegerile locale din 27 septembrie, este următoarea: PNL – 10 consilieri, PSD – 9 consilieri, USR-PLUS – 2 consilieri. După cum se vede, PNL, cu cei mai mulți consilieri, nu poate să-și aleagă viceprimari proprii din cauză că nu deține majoritatea absolută, de 11 mandate în CL Focșani. Atât PNL cât și PSD au nevoie de voturile USR-PLUS pentru a obține posturile de viceprimari. Momentan, atât PNL cât și USR-PLUS au anunțat că nu vor face majoritate cu PSD pentru alegerea celor doi viceprimari, astfel că cele două formațiuni sunt ”condamnate” să ajungă la o înțelegere. Pentru asta trebuie, însă, să se întâlnească și să existe un dialog, o negociere…

Datele de astăzi duc la concluzia că nu se vor alege viceprimarii municipiului Focșani în ședința de joi, 26 noiembrie. Mai sunt câteva zile, într-adevăr, dar tensiunile acumulate și interesele de o parte și de alta nu dau șanse de reușită proiectului privind alegerea viceprimarilor. Sursele oficiale și cele neoficiale indică cel puțin 5 nume de aspiranți la cele două posturi de viceprimar: Liviu Macovei și Ana Maria Dimitriu (de la PNL), Corina Atanasiu (de la USR-PLUS), Daniel Ungureanu și Alexandru Nistoroiu (de la PSD).