În Monitorul Oficial a fost publicat ordinul emis de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Robert Chioveanu, prin care se aprobă normele pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 la prepararea, servirea şi consumul produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special amenajate în exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică. Normele vizează organizarea circuitelor, starea de sănătate a personalului, accesul clienților, acțiunile de prevenire și dezinfectare. Măsurile principale stabilite de Guvern pentru funcționarea teraselor, din 1 iunie, sunt următoarele:
- nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii;
- la o masă vor putea sta maxim patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii;
- nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta;
- toate acestea se vor dezinfectata după plecarea clienţilor de la o masă;
- personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuşi;
- trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor;
- trebuie să existe unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică;
- trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie);
- curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent;
- la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.